Начало Новини Актуално Една четвърт от децата не посещават селските училища в община Стара Загора

Една четвърт от децата не посещават селските училища в община Стара Загора

Актуално

Голяма част от децата в община Стара Загора не посещават селските училища, стана ясно на състоялия се вчера традиционeн кметски ден. Според началника на Регионалния инспекторат по образование Любомир Любенов, направените две проверки са извадили на бял свят доста тревожни факти.

В едно от училищата са констатирани 48% отсъстващи, а в останалите процентът бил не по-малко от 20. Само школото в Хрищени се оказало в графата изключения при втората проверка. Имаме проблем, призна Любенов и помоли кметовете и кметските наместници да помогнат за вкарване на децата в класните стаи.
Осем са основните училища в 50-те села на община Стара Загора, а в тях са записани 915 деца. Статистиката показва, че в сравнение с учебната 2005-2006 г., те са със 110 по-малко. Сега само 6 от тях са българчета, а ромчетата явно не проявяват афинитет към образованието. Много от тях растат неграмотни, без професии и след навършване на пълнолетие се нареждат на опашките за социални помощи или влизат в редиците на криминалния контингент.
Проблемът пък на някои от тези, които ходят на училище, е, че посещават смесени паралелки (по няколко деца в различни класове), което рязко влошава качеството на образованието. Иначе за всички е осигурен транспорт и няма причини да не стигнат до училище.
Вчера кметовете и кметските наместници коментираха, че са изключително добре запознати с проблема. Според Георги Георгиев (с.Братя Кунчеви) ситуацията значително би се подобрила при наличието на целодневна детска градина. В нея децата от малки ще се учат на ред, ще се разширява кръгозорът им и бройката на отпадналите от училище ще бъде значително по-малка. На няколко пъти кметът настоявал въпросът да бъде решен, но реални резултати нямало. Училището било голямо, имало кухненски блок и столова, които в момента не се ползвали, както и предвидени стаи за детска градина. Повече от 50% от житор. В тази връзка Митьо Митев поиска дворът на школото да бъде ограден и да се изградят две детски площадки, пише вестник Старозагорски новини.
Явно селските кметове и кметски наместници имат идеи как да върнат децата в училище, но реализирането им едва ли ще стане скоро. Кметът на Община Стара Загора проф. Танчев припомни, че бюджет '2010 ще бъде орязан със 17-18%. Поне през първото полугодие щели да се решават само най-важните задачи, а през второто щяло да се преценява дали има финансови възможности за повече дейности.
Кметът ходил на място, виждал децата да играят по поляните, а на въпроса му защо не са на училище, родителите им отговаряли: "Тебе какво те интересува?" Пак ще ходя и ще помагам, но искам и директорът или някой от учителите да е с мен, каза Пеев. Той постави въпроса и със закъсненията при издаването на ученически карти и подчерта, че има случаи, когато деца, учещи в Стара Загора, си плащат пълната стойност на билета.
Оказа се, че за 2-3 деца от с.Хан Аспарухово има проблем с транспорта. Те са ученици в Механотехникума, но за да хванат автобуса до селото, се налагало да отсъстват от занятия. Ще решим този проблем, обещаха от общината.
По един час играели и се катерели по дърветата децата от с. Преславен, жалва се кметът. Занятията им свършвали по-рано от времето за пристигане на автобуса и те оставали без учителски надзор. В тази връзка Митьо Митев поиска дворът на школото да бъде ограден и да се изградят две детски площадки.
Явно селските кметове и кметски наместници имат идеи как да върнат децата в училище, но реализирането им едва ли ще стане скоро. Кметът на Община Стара Загора проф.Танчев припомни, че бюджет '2010 ще бъде орязан със 17-18%. Поне през първото полугодие щели да се решават само най-важните задачи, а през второто щяло да се преценява дали има финансови възможности за повече дейности.

Още новини