Начало Новини Актуално Един от най-тачените от миряните отец - Йордан Карагеоргиев, е отлъчен от катедралния храм Свети Димитър

Един от най-тачените от миряните отец - Йордан Карагеоргиев, е отлъчен от катедралния храм Свети Димитър

Актуално

В навечерието на най-светлите християнски празници Старозагорският митрополит Галактион направи поредните рокади на свещениците в енориите. За миряните, които посещават енорийските си църкви и имат свещениците за свои духовни бащи и изповедници, това е не само огорчение, но и истински стрес.

Разбира се, като властелин на епархията, дядо Галактион не дава на никого обяснение. Решението е само негово, еднолично и не подлежи на обжалване.

Кой знае защо, най-обичаният и тачен от стотици християни отец Йордан Карагеоргиев е отлъчен от катедралния храм Свети Димитър и засега му е разрешено да служи само в кварталната църква Св. Патриарх Евтимий, в Затвора и на Богородична стъпка. Отец Тодор, който 55 години служи в същия храм и ръководи хора, е изпратен в селата Ракитница и Кирилово. Отец Димитър е пренасочен в Сърнево, а отец Илия - в Св. Троица.
Предстоятел на катедралния храм вече е отец Стефан Чалъмов от храм Света Троица. Тук ще служат още отците Йордан Желязков, Иван Генчев и отец Николай от Хрищени. Отец Петър от Св. Николай вече е предстоятел на Св. Троица. Тук остава (засега) отец Евгений.

В Св. Николай остава отец Емилиян. При него се връща Роман и подкрепление от Св. Богородица отец Иван Катранджиев.

В църквата Св. Богородица отец Борис Стамов продължава да е предстоятел. Тук ще служат още отците Тодор и Михаил.

Паметливи припомнят, че преди няколко години владиката отново завъртя свещеничеството и предстоятелите, но никога досега не е наказвал най-добрите си служители.
Всъщност на Господ, който вижда всичко, може да се служи и в сламена колиба.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини