Начало Новини Актуално Един от безхаберниците влезе в затвора след споразумение за прекратяване на наказателното производство

Един от безхаберниците влезе в затвора след споразумение за прекратяване на наказателното производство

Актуално

Собственикът на склада край Стара Загора, където при полицейска акция на 13 и 14 май 2010 г. бяха намерени 14 тона боеприпаси, вече е в затвора, информираха от Районна прокуратура (РП). На 22 юли Районен съд - Стара Загора, е одобрил споразумение за прекратяване на наказателното производство и е наложил на С.П. наказание "лишаване от свобода" в размер на 1 година и 10 месеца.

Мъжът ще бъде зад решетките при първоначален строг режим. Вторият заловен в склада, Т.Т., е осъден на 3 години условно, с изпитателен срок от 4 години. От прокуратурата информират, че по отношение на третия обвиняем С.Р. предстои внасяне на обвинителен акт в Районен съд - Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
Делата срещу двамата преки извършители на нелегалната утилизация на боеприпаси приключиха в изключително кратък срок. От Районна прокуратура заявиха, че разследването е било тежко, а делото, завършило с ефективна присъда, е единственото по рода си в страната. Старозагорските прокурори са свършили това, което е от тяхната компетентност, но дали цялата истина ще излезе на бял свят, все още не е ясно.
В прессъобщението на РП е отбелязано, че: "В хода на разследването са събрани и доказателства за осъществени други престъпни деяния на територията на три съдебни окръга. Материалите за тези престъпления, предвид принципа на материалната и териториална компетентност, са отделени от наблюдаващия прокурор в отделни наказателни производства и изпратени на съответните компетентни прокуратури." Говорителката на РП - Стара Загора, Евдокия Димитрова уточни, че става въпрос за Софийска градска прокуратура, за Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, и Районна прокуратура - Хасково.
Припомняме, че на 13 и 14 май служители на ГДБОП и Областна дирекция на полицията - Стара Загора, разбиха група за незаконна утилизация на армейски боеприпаси. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че "Групата е продавала за скрап боеприпаси от армейския полигон "Змейово", като членовете й се опитвали сами да утилизират снарядите и са изваждали барута и взривните вещества. След това боеприпасите са продавани за скрап."
От складовата база край Стара Загора бяха иззети 15 чувала с 431 кг артилерийски барут на пръчки и 159 сандъка с 321 броя различни боеприпаси. В 74 от тях е имало взривно вещество и според специалистите - те са били годни за употреба. Тази информация беше изнесена на пресконференция от директора на ОД на МВР - Стара Загора, комисар Алекси Алексиев. Той съобщи, че боеприпасите са купени от името на фирма, която се занимава с изкупуване на скрап, а снарядите са собственост на "Държавен резерв и военновременни запаси". Сделката е сключена през март 2010 година, а в края на месеца боеприпасите са изнесени от склада в полигон "Змейово" и са съхранявани на мястото, където са намерени.
Според договора, изкупуването се е отнасяло до утилизирани боеприпаси, но след като случаят придоби гласност, началникът на полигон "Змейово" полк. Сергей Марков заяви пред медията ни, че при тях всички боеприпаси са годни. Той допълни, че снарядите са били на полигона само за съхранение, че са собственост на "Държавен резерв военновременни запаси" и че ги е предал, изпълнявайки заповед за това.
Явно тепърва ще се разследва кой какво е нареждал, защо са изнасяни годни боеприпаси и защо има разминаване между версиите на Държавния резерв и полигона. Има и още един странен факт: Собственикът на склада се е съгласил без процес да влезе в затвора. Дали там ще се чувства по-сигурен, или е решил да поеме цялата вина? Разследването в София, Пловдив и Хасково тепърва предстои и медията ни се надява да не зацикли като с Дома на отбраната в Стара Загора.

Още новини