Начало Новини Актуално ЕБВР подготвя нова стратегия за минните предприятия

ЕБВР подготвя нова стратегия за минните предприятия

Актуално
ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подготвя нова Стратегия за минните предприятия, която ще формулира приоритетите на Банката в минния сектор. Документът ще бъде предложен за обществени консултации през есента на тази година, каза Майкъл Грийн, старши банкер в отдел Природни ресурси на Европейската банка за възстановяване и развитие, по време на разширено заседание на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара (БМГК) днес.

Представителите на банката подчертаха, че в бъдеще ще бъдат финансирани повече минни проекти. Те заявиха, че природните ресурси са с изключително значение и цените им са се възстановили след спада през 2008г. Заради слабите международни валути, особено долара, инвеститорите търсят сигурност в металите и това е причина за настъпилото голямо движение на търговията с акциите на минните предприятия. В този смисъл според банковите специалисти развитието на цените на металите е съобразено с икономическото развитие в момента.

В България банката е подкрепила минни проекти на стойност над 110 млн. долара.

Членовете на БМГК проявиха интерес към възможностите за финансиране, предложени от ЕБВР, и поставиха въпроси за развитие на конкретни проекти.

Още новини