Начало Новини Актуално ЕБВР очаква до 1,9% растеж на българската икономика

ЕБВР очаква до 1,9% растеж на българската икономика

Актуално

ЕБВР растеж българска икономика 1,9%Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши очакванията си за растежа на българската икономика през 2013 г. в сравнение с прогнозата от октомври 2012 година. От институцията очакват БВП на страната да отчете ръст от 1,9%, което съвпада с прогнозата на Министерството на финансите за българския икономически растеж.

Очакванията на анализаторите на ЕБВР са нарастването на икономическата активност в България да бъде над средното за страните от Югоизточна Европа, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

От Банката посочват, че икономическият растеж в региона, който включва още Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, е останал слаб през 2012 година. Доверието и инвестициите са все още на сравнително ниски нива, фискалната политика ограничава икономическата активност, а уязвимостта на финансовия сектор е значителна. Регионът е силно зависим от развитието на еврозоната, която е и основен търговски партньор. Държавите, чиито икономики са тясно свързани със страните от валутния съюз, ще продължат да отчитат слаб растеж, прогнозират от ЕБВР.

На фона на това, експертите отчитат, че фискалната позиция на България остава стабилна с минимален дефицит през 2012 година. В доклада се посочва се още, че заради успешната емисия еврооблигации през юли 2012 г., страната ни разполага със значителни фискални и парични буфери, за да устои на евентуални бъдещи шокове.

Прогнозата на ЕБВР е близка и до актуалната оценка на Световната банка, която в последния си доклад прогнозира, че БВП на страната ни ще отбележи ръст от 1,8% през настоящата година.

Още новини