Начало Новини Актуално Дядо Коледа дойде в Мини Марица-изток

Дядо Коледа дойде в Мини Марица-изток

Актуално

По 1335 лева са преведени по сметките на всичките 7125 работещи в Мини Марица-изток ЕАД. Това е най-големият коледен бонус, получен от предприятие в системата на Български енергиен холдинг. Така наречените коледни са заложени в колективния трудов договор.

Тази година те са индексирани с 2.7% съобразно ръста на инфлацията.

Министър Трайчо Трайков съобщи вчера пред БНР, че в Министерството на икономиката и енергетиката няма коледни бонуси, но в редица предприятия те са заложени в колективните трудови договори. Ще бъдат платени, само ако дружествата имат по-добри от миналогодишните финансови резултати, уточни министърът. В Мини Марица-изток финансовите резултати са по-добри, отколко първоначално се залагаше, но аз смятам, че моите колеги в Мини Марица-изток ще получат нелоши бонуси - между 1300 плюс 600 лева - тоест около 2000 лв. на човек, и смятам, че това е една достойна оценка за труда им, допълни Трайчо Трайков.

Аритметиката показва, че заетите във въгледобивното дружество са получили предколедно като бонус точно 2095 лв. (тоест извън работните работните си заплати, които в дружеството са средно около 1500 лв.). В общата бонусна сума влизат освен индексираните коледни (по 1335 лв. на човек) и още по 760 лв. за отопление (също заложени в КТД), които са били изплатени с последните им заплати. Без значение дали става дума за водещ минен специалист или чистачка в дружеството.

Въпреки това синдикатите са недоволни, искат още по 1000 лв. отгоре за Коледа и плашат със стачка!?
За разлика от тях обаче, Дядо Коледа остана глух за хилядите медици, научни работници, интелектуалци, наемници в частни фирми и т.н. от областта, които сигурно също са постигнали нелоши резултати през годината. Да не говорим за пенсионерите, които се оказаха най-големите реалисти в условията на финансова и икономическа криза.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини