Начало Новини Актуално Двойно са се увеличили стопаните, развиващи биологично производство

Двойно са се увеличили стопаните, развиващи биологично производство

Актуално
Био земеделие

Почти двойно за една година са се увеличили земеделските стопани, които развиват биологично производство. Повишава се и интересът към финансиране по мярка 214 Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., като през 2010 г. подадените заявления са 1781. Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която откри фестивала Зелени дни.

Форумът се провежда пред сградата на Народен театър Иван Вазов в София за втора поредна година и е посветен на здравословния начин на живот, екологичния и селския туризъм и отговорността към природата, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

През 2009 г. в Министерството на земеделието и храните  са били регистрирани 467 биологични производители, а през 2010 г. – 820. В момента тече кампанията по регистрацията на биологичните производители за 2011 г. като до момента техният брой вече надхвърля миналогодишния, сочат данни на МЗХ. 

При откриването на фестивала Зелени дни зам.-министър Боянова подчерта, че опазването на околната среда е световен въпрос, чийто разностранни отговори се свързват с грижите за чистотата на въздуха, водата, почвите и храните. В тази връзка изключително важна стъпка в работата на МЗХ е създадената Българска агенция по безопасност на храните, чиито инспектори контролират всичко, което се консумира от потребителите на принципа от „фермата до масата”, което включва храни, вино, плодове, зеленчуци, млека, включително и хлебопроизводството, каза още зам.-министър Боянова.

Още новини