Начало Новини Актуално Двойно са се увеличили подпомаганите безработни в Стара Загора

Двойно са се увеличили подпомаганите безработни в Стара Загора

Актуално

Само през декември 2009 г. в Териториалното поделение на НОИ в Стара Загора са се регистрирали нови 923-ма безработни с право на обезщетение, съобщи директорът Петър Мръцков. Общият им брой в последните дни на миналата година достигна 9943-ма, докато за 2008 г. обезщетения са получавали 4322 безработни.

Причината за драстичното увеличаване на хората, останали без работа, е основно в масовите съкращения, свързани с икономическата криза, смята Петър Мръцков. "Справката показва, че регионът е сравнително по-слабо засегнат, на фона на останалите. При нас за последния месец са обработвани документите средно на 45-48 души. Според статистиката на НОИ в области в териториалните поделения на Бургас, Варна, София-град дневно се приемат над 100 комплекта документи, в Пловдив - малко под 100", добави той.
За да се избегнат струпването на повече хора и проблемите при обслужването, както това стана в други големи градове, в ТД на НОИ е създадена организация. Освен постоянните работни места в офисите в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово и Чирпан, има и график за приемане на документи за общините Мъглиж, Павел баня, Гурково и Николаево. Има готовност при необходимост да се удължи работното време или да се дават дежурства в събота и неделя, пише вестник Старозагорски новини.

За да получава обезщетение от НОИ, безработният трябва първо да се регистрира в Бюрото по труда. Срокът е три месеца от датата на прекратяване на трудовите правоотношения, но помощите се получават от датата на освобождаването, затова не е фатално, ако регистрацията не стане в първите дни, припомни Петър Мръцков. Ако обаче не се спази 3-месечният срок, парите се получават от датата на подаване на документите. В ТП на НОИ заедно със заявлението, което се подава лично, се представят документ за самоличност за справка, регистрацията от Бюрото по труда, актът за прекратяване на осигуряването, документ за трудов стаж, банкова сметка, по която ще се превеждат парите. Размерът на месечното подпомагане е минимум 120 лв. и максимум 240 лв. и зависи от трудовия стаж и заплатата, на която работникът или служителят е осигуряван. Продължителността на изплащане е от 3 до 12 месеца, също в зависимост от стажа. Задължително е обаче безработният да е осигуряван поне 6 месеца.
Регистрацията в Бюрото по труда дава възможност за включване в курсове за квалификация и преквалификация, срещи с потенциални работодатели, съдействие за намиране на работа и включване в различни програми и мерки.

Още новини