Начало Новини Актуално Двойно повече сигнали за деца в риск

Двойно повече сигнали за деца в риск

Актуално

Почти двойно са се увеличили сигналите за деца в риск от началото на годината до края на миналата седмица, съобщи Валентина Бонева, началник-отдел Закрила на детето в Дирекция Социално подпомагане. 536 са постъпилите сигнали в отдела, а 351 е бил техният брой за миналата година. Най-често за дете в риск съобщават родители, роднини или близки, понякога и самите деца.

Основната част от сигналите постъпват от органите на МВР, от други дирекции Социално подпомагане в страната, от МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович и др.
Само от болничното заведение за този период сигналите са за близо 100 деца, а на 34 е предоставена полицейска закрила.

В 106 от случаите в отдела е постъпила информация, че детето е останало без родителска грижа, обясни Бонева. Например за майка, която тощу-що е родила, но е избягала, или пък за родители, които са заминали някъде, но са изоставили детето си.

43 са непълнолетните и две малолетните момичета, родили бебета през този период. В част от случаите майките са заявили, че не желаят да се грижат за тях и за децата и са предприети мерки по реда на Закона за закрила на детето.

62 пък са децата, настанени в институции през настоящата година. От настанените в домове преобладават тези, които са от 0 до 3 години.

Данните сочат още, че 42 са случаите на психическо насилие над дете, 16 – на сексуално, което включва проституция, трафик и блудство, а 25 – на физическо.
31-но са момичетата и момчетата, настанени в приемни семейства, като само от началото на август досега те са 8.

Информация: вестник Новината

Още новини