Начало Новини Актуално Движение за права и свободи съди Oбщина Стара Загора

Движение за права и свободи съди Oбщина Стара Загора

Актуално

Административният съд даде ход на делото на областното ръководство на ПП Движение за права и свободи срещу Община Стара Загора. Юристите на местната власт отказаха коментар, но предположиха, че делото ще се проточи.

До намесата на магистратите се стигна, след като общинската администрация отне ползвания от ДПС клуб на ул. "Свети княз Борис I" 41. Там хората на Доган ползваха две стаи и заседателна зала, което, според областния партиен лидер Халил Летифов, напълно ги е устройвало.
Официалният мотив за отнемане на клубната база е изтичане на тригодишния договор. Общинският председател на ДПС Юсми Ибрям обаче уточни, че е имало обвинения и за неплатен наем и превръщане на партерните помещения в кафене. Той е категоричен, че в това няма нищо вярно.
Въпреки че ДПС е парламентарно представена партия и по закон местната власт е длъжна да й осигури клубна база, повече от година областната и общинската организации са на улицата. Помещенията са запечатани и не се ползват, независимо че има решение на съда, което спира предварителното изпълнение на кметската заповед, уточни Летифов.
Областният председател каза още, че на няколко пъти се е опитвал да се срещне с проф. Танчев, но единственият му успех е бил телефонен разговор. В него кметът отговорил, че въпросът на партията е решен. В замяна на отнетата база Общината предоставяла на ДПС една стая в съжителство с ВМРО. Заседателната зала в къщата пък щяла да се ползва както от воеводите, така и от хората на Доган и Сидеров. От ДПС отказали, тъй като трите партии изповядват различни политически позиции, а по време на избори щели да изпаднат в патова ситуация кой да ползва залата.
В защита на структурата в Стара Загора се обявил и народният представител Лютви Местан, който поискал помещение за приемна. По този въпрос също нямало резултат, каза Летифов. От ДПС се съмняват, че Община Стара Загора им създава трудности по политически причини. В края на краищата думата ще има съдът.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини