Начало Новини Актуално Движение Модерна България събира подписка за референдум

Движение Модерна България събира подписка за референдум

Актуално

Движение Модерна България15 000 души са се включили до момента в подписката на Движение Модерна България. Това каза Петър Кичашки, който е правозащитник и един от инициаторите на гражданското непартийно Движение Модерна България. От днес в столицата започва подписка за иницииране на референдум за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд.

Първата маса за подписка се намира в подлеза на Софийския университет, съобщи Агенция Фокус. Подписката се събира в няколко града. До края на следващата седмица пунктове за събиране на подписи ще бъдат разкрити във всички общински центрове и по-малки градове. Целта на движението е да се съберат минимум 500 000 подписа в срок от три месеца.

Процедурата по отзоваване на народен представител представлява позитивен вот, където той трябва да събере две трети от гласовете, които е получи на предишните избори в многомандатния избирателен район или в общината съответно за общински съветник или кмет.

Според Емил Георгиев от движението, парите за този позитивен вот трябва да бъдат предоставени от партийните субсидии. По думите му това е онова мементо мори (помни, че си смъртен), което трябва да звучи в ушите на всички, които се издигат на горе по стълбите на властта. Промените, които предвиждат от движението, трябва да фигурират в закон като първо се промени Конституцията за предсрочно прекратяване правомощията на народен представител.

 

Александър Желязков: Исканията на протестиращите трябва да се превърнат в проектотекстове

На брифинг в БТА – Стара Загора, Александър Желязков, член на инициативния комитет на Движение Модерна България, представи позицията на Движението за случващите се промени в страната.

Той подчерта необходимостта от смяна на системата и въвеждане на механизми за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, както и право на гражданите да сезират Конституционния съд. Като поясни, че това е инициатива за референдум на Движение Модерна България, стартирала преди две седмици под наслов Политици и закони – под граждански контрол.

Според Желязков исканията на протестиращите трябва да се превърнат в проектотекстове. Да има граждански листи и регламентирани правила за въздействие върху властимащите.

Също така той припомни, че Движение „Модерна България е гражданското непартийна организация от радикално нов тип гражданско движение, организирано по нов за България начин като непартийна мрежа без централно ръководство и без еднолично лидерство, което през Декември 2012 година си постави няколко граждански цели. Една от които е гражданската подписка за предизвикване на референдум с цел въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд срещу закони, който нарушават гражданските права. И допълни „Ако ние, гражданите, можехме да отзоваваме политици и да атакуваме закони, които нарушават гражданските ни права, нямаше да се стигне до днешната ситуация.”

Желязков подчерта, че в Инициативния комитет за национален референдум, създаден от Движение Модерна България, участват емблематични за демократичните промени и българския парламентаризъм личности като д-р Желю Желев, президент на България  (1990 - 1997), човекът-парламент Гиньо Ганев, който е председател на Сдружение „Конституционализъм и демокрация”, проф. Огнян Герджиков, председател на 39-то НС. Съпредседатели и представляващи комитета са Борислав Цеков, който е един от идеолозите на  Движение Модерна България, известният арабист проф. Владимир Чуков и варненският общински съветник Добромир Джиков.  Членове на комитета са университетски преподаватели, журналисти, адвокати, представители на граждански и браншови организации, общински съветници от граждански листи, както и представители на граждански структури, читалища и младежки организации от всички региони на страната.

 

Още новини