Начало Новини Актуално Две синдикални дами от област Стара Загора донасяли на Държавна сигурност

Две синдикални дами от област Стара Загора донасяли на Държавна сигурност

Актуално

Две действащи висши синдикалистки от КНСБ в Старозагорска област са с установена принадлежност към Държавна сигурност. Според решение No 2-41 на Комисията по досиетата с вчерашна дата, това са Велина Петкова Иванова от Гълъбово и Теодора Валентинова Павлович от гр. Шипка. И двете от омразното за българската интелигенция - VI управление.

Данните на Комисията сочат, че Велина Петкова - настоящ член на Управителния съвет на Федерацията на независимите строителни синдикати, е била съдържател на явочна квартира под псевдонима Светофар. Вербувана е през май 1985 г. от познатия на Тракийски университет - Стара Загора, оперативен работник Слави Пеев. Петкова е осъществявала сътрудничество в Държавна сигурност (ДС) - Стара Загора, по линия на VI управление. От действащия оперативен отчет е била снета в зората на демокрацията - през 1990 г., пише вестник Старозагорски новини.
Под псевдонима агент Джорджия е осъществявала сътрудничеството си с ДС Теодора Валентинова от гр.Шипка. Към днешна дата тя е зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ. Откритите данни от Комисията по досиетата сочат, че тя е била агент на ДС в управление VI-I-III. Липсва информация за снемането й от оперативен отчет.
Предстои Комисията по досиетата да изнесе данни за доносници на ДС от другия национален синдикат - КТ Подкрепа.
Припомняме, че до този момент единствената достойна постъпка на лице, заемащо отговорна длъжност от Старозагорска област, уличено от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС, е на проф.Христо Макаков. След излизане на решението на Комисията проф.Макаков подаде оставка като зам.-декан на Педагогическия факултет на Тракийски университет - Стара Загора. Десетки други ръководители на институции и кандидати за ръководни постове от Старозагорско, за които е установено, че са работили срещу местната интелигенция в социалистическото ни минало, продължават да се спотайват.

Още новини