Начало Новини Актуално Две камерни опери в Камерната сцена 234 в Операта

Две камерни опери в Камерната сцена 234 в Операта

Актуално
1DSC01945f 1511На 17 ноември /събота/ от 16,00 ч. на Камерна сцена 234 в Държавна опера-Стара Загора ще се представят две камерни опери – Медиумът и Телефонът от композитора Джан Карло Меноти. Режисьор е Огнян Драганов, диригенти са Виктор Крумов, Петър Тулешков- НМА, сценография и костюми Теодора Джамбазова, мултимедия Пламен Асенов, участват солисти на Държавна опера-Стара Загора и студенти от НМА, камерен оркестър.
Двете камерни опери бяха представени на 22 май, на Антична улица в Регионален исторически музей- Стара Загора като съвместна продукция на НМА Проф. Панчо Владигеров и Държавна опера-Стара Загора, участваха студенти от класа по актьорско майсторство на Огнян Драганов в академията.
Медиумът е кратка /едночасова/ драматична опера в две дей ствия по текст и музика на Джан Карло Меноти. Първата професионална продукция на операта е съвместното представяне с операта Телефонът през февруари 1947 год. в Ню-Йорк от Балетното дружество. През 1951 год. Меноти реализира с помощта на режисьораАлександър Хамид, филмова версия, наподобаваща черно кино, с участието на Анна Мария Албергети. На 12 декември 1948 г. се появява и телевизионна продукция с участието на Мари Паурс по телевизионния канал Студио 1. Операта е заснета и за Австрийската телевизия.
Медуимът на Меноти е нещо като преживяна история, която има своя генезис в сеанс, в който е участвал и самият композитор.Сюжетът на либретото се развива така:
Живеейки в условия, близки до мизерията, Мадам Флора /Баба/се представя като Медуим и заедно с дъщеря си, Моника, викат духове от Отвъдното.Тя взима Тоби, който е ням, като наемател, но няма към него особено доверие. Бизнесът се развива докато един ден, по време на сеанс, тя усеща една студена ръка, която стиска гърлото й. Баба е ужасена. Когато на другия ден отново идват клиенти, тя си признава, че всичко е измама и фалшификация, и дори им демонстрира триковете си, но те не вярват и настояват, че всичко е било истина и те са чули гласовете на своите починали близки, а не този на дъщеря й Моника.Тя ги отпраща и за всеки случай решава да изгони и Тоби. Когато неочаквано Тоби се връща, тя стреля и го убива без да иска. В крайна сметка ние сме подвластни на съдбата и никой не може да я промени.
Телефонът или L,amour a trois, е комична опера в едно действие по текст и музика на Джан Карло Меноти.Тя е написана за продукция на Балетното общество и е представена за първи път в един афиш заедно с Медиумът, а в Метрополитън Опера има един спектакъл на 31 юли 1965 год.Операта е филмирана за австрийската телевизия през 1956 г. , а американската продукция през 1988 г. е с участието на Упи Голдбърг.
Бен, който носи подарък, идва да посети Луси в апартамента й. Той иска да й предложи да се оженят, преди тя да замине на пътешествие. Въпреки опитите му да й привлече вниманието, минава дълго време преди той да зададе въпроса си. Луси непрекъснато е заета с безкрайни разговори по телефона. Между разговорите, когато Луси излиза от стаята, Бен дори се опитва да скъса телефонния кабел, но опитът му е неуспешен. Не искайки да изпусне влака си, Бен си тръгва без да успее да поиска ръката на Луси. Но решава да направи последен опит като й се обажда по телефона от една улична кабина и най-сетне успява да й направи предложение за брак. Тя се съгласява и двамата се свързват в романтичен дует по телефонната линия, в края на който Луси благодари , че той помни телефонния й номер!

Още новини