Начало Новини Актуално Две години изобретател от Стара Загора чака финансова помощ от военните

Две години изобретател от Стара Загора чака финансова помощ от военните

Актуално

Две години вече старозагорецът Димитър Калев пише писма и се среща с учени във връзка с негови предложения, касаещи Министерството на отбраната. Става дума за малко и евтино летателно тяло и за нов вид бронежилетка. Всичко обаче спира до парите за изготвяне на прототипите, които ще струват не повече от 40 000 лева.

След като родил и обмислил изобретенията си, Калев се свързал с военното министерство с молба да бъде насочен към водещи учени в двете области. Посочили му академици от БАН, които щателно проверили в Интернет и отсекли, че подобни неща липсват на световния пазар. Освен това те били категорични, че проектите са напълно изпълними. Когато проблемът опрял до финансиране обаче, от МО отговорили, че не разполагат със средства. Последвало писмо лично до президента на РБългария Георги Първанов, който разпоредил Генералният щаб на армията да вземе отношение по въпроса. Оттам потвърдили, че няма пари, и посъветвали старозагореца да потърси предприятие, което да изработи прототипите. Така е и до днес - Калев предлага, а от министерството се ослушват. Затова и изобретателят се обърна с молба към вестник Старозагорски новини да публикува координатите му с надеждата, че ще се намери бизнесмен, който да помогне. GSM на Димитър Калев е 0886/246205 - сутрин от 7 до 8 и вечер от 19 до 20 часа.
Ето и малко подробности, които изобретателят сподели за изданието ни:

Летателното тяло е едноместно, с размери под 2 метра, тегло под 100 кг и мощност на двигателя 50-100 к.с. То може да се издига плавно и стабилно на голяма височина, да се движи във всички посоки и да виси във въздуха. За прототипа е необходим двигател на най-малките едноместни вертолети, който струва 2000-3000 долара, и около 20000 лева за изработването на конструкцията. Цената на летателното тяло е по-ниска от най-евтиния лек автомобил на пазара.

Бронежилетката
е с много повече възможности от сега ползваните, изработва се от плочки с дебелина 3-5 мм, осигурява сигурна защита от изстрели от пистолет и автоматично оръжие, и материалът за направата й е много евтин. За да се осъществят пробите, е необходима площ от 10-20 кв. сантиметра. Цената е по-ниска от сега съществуващите бронежилетки.

Има два-три факта от недалечното ни минало, които ни се ще да припомним. Какво става с българския изобретател, който твърдеше, че автомобилите могат да се движат с вода, към която се прибавя нещо, измислено от него? Запознати със съдбата му твърдят, че изобретението му е откупено от САЩ и в момента той си живее живота в Канада.
Или пък другия случай с измислената от българин уникална разпределителна кутия за автомобили. Вместо в България, той материализира идеите си във Франция и сега водещи производители по цял свят ползват изобретението му.
Или за професор Стоян Съргойчев от Мъглиж, който вече 15 години работи в канадски университет и който издаде фундаментален теоретичен труд за ползването на енергия директно от Космоса. Никой в България не прояви интерес към прилагането на практика на неговите идеи. Последната му книга пък е посветена на принципа на движението на НЛО.
На базата само на тези три случая ни се ще да попитаме дали и изобретенията на Димитър Калев ще станат притежание на други държави? А това вероятно ще се случи, ако тук никой не му обърне внимание. После пък ще ги купуваме на многократно по-високи цени.

Още новини