Начало Новини Актуално Две доживотни присъди влязоха в сила през 2011 г.

Две доживотни присъди влязоха в сила през 2011 г.

Актуално

През изминалата 2011 г. в Старозагорския окръжен съд бяха разгледани множество дела, привлекли обществения интерес, по обвинения за различни видове престъпления. Постановени са 142 съдебни акта - присъди и определения за одобряване на внесени споразумения, съобщи председателят на Окръжен съд - Стара Загора, Тоньо Тонев.

След обжалване пред Апелативен съд - Пловдив, и Върховен касационен съд през миналата година са влезли в сила две доживотни присъди, произнесени през 2010 г. Едната е за изнасилване в комбинация с грaбеж, извършено в условията на опасен рецидив, придружено с причиняване на средна телесна повреда, от която е последвала смърт. Осъденият е И.М.К. от Стара Загора, а деянието му е определено от магистратите на всички нива като особено тежък случай.
Втората присъда доживотен затвор е наложена на П.Й.С. за въоръжен грабеж в особено големи размери, извършен в съучастие с М.Б.С., осъден на 16 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, и Т.С.К., който е осъден на 18 години и 6 месеца лишаване от свобода, също при първоначален строг режим.

Една от най-тежките присъди, постановени от Окръжен съд - Стара Загора, през 2011 г. е за квалифицирано убийство - извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за пострадалата. Наказанието за М.В.К. от с. Еленино, община Стара Загора, е 25 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.
По обвинение за квалифицирана кражба, извършена след предварителен сговор от две лица, като отнетата сума е в особено големи размери - 343 072.78 лв., са наложени наказания 14 години лишаване от свобода и 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим съответно на Г.Е.В. от Стара Загора и И.Ж.М. от Казанлък. На О.А.К. от с. Копринка, община Казанлък, е наложено наказание от 11 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 8000 лв. по обвинение за квалифициран състав на изнудване, представляващо опасен рецидив, придружено с отнемане на имущество. Това са най-значимите дела, по които са произнесени присъди през 2011 г., обяви за медията ни председателят на Окръжен съд - Стара Загора.
За новата 2012 г. Тоньо Тонев пожела на служителите в съдебната система и техните семейства преди всичко здраве, както и една по-добра година от изминалите, която да сбъдне повече мечти, да донесе повече радост, топлина и благополучие.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини