Начало Новини Актуално Две банки правят възможно ученето на студенти чрез кредит

Две банки правят възможно ученето на студенти чрез кредит

Актуално
студентски кредит

Повече от 2500 студентски кредита са отпуснати от септември 2010 г. до началото на декември в България. Това съобщиха двете банки, които работят по програмата, гарантирана от държавата. В ТБ Райфайзенбанк са отпуснати над 1 300 броя кредита за общо 6,5 млн. лв. Средната сума на предоставените заеми е 4000 лв.

В ДСК броят на предоставените заеми за студенти е 1200, като и в двете банки коментират, че интересът към програмата е бил огромен. Банковото финансиране е целево и служи за покриване на семестриални такси и издръжка по време на следването.
Една от причините за интереса към тези кредити са условията по заема, който е с фиксирана лихва от 7% за целия срок на кредита, без такси, комисиони и други разходи. От друга страна, фактът, че програмата стартира паралелно с учебната година в университетите, е допринесъл съществено за успеха й сред учащите студенти и докторанти, коментират от Райфайзенбанк.

Свои кредитни продукти, ориентирани към студентите, предлагат и други търговски банки, но изискванията при тях са по-различни и понякога включват клаузи за обезпечения, пише econ.bg. Освен за покриване на семестриални такси, такива кредити могат да бъдат отпускани и за заминаване на студентска бригада в чужбина или за финансиране на студенти, участващи в обменни програми.

Още новини