Начало Новини Актуално Две африкански бодливи свинчета посрещат гостите на Зоопарка в Стара Загора

Две африкански бодливи свинчета посрещат гостите на Зоопарка в Стара Загора

Актуално

африкански бодливи свинчета зоопарк Стара Загора

За първи път посетителите на старозагорския зоопарк ще могат да видят на открито двете африкански бодливи свинчета, които са в града на липите от ноември миналата година. От 16 юли те са настанени в нова клетка от 150 кв. м и са съседи на щраусите Петьо и Петя.

Новият им дом е видимо укритие, обяснява директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов. Африканските бодливи свинчета са предимно нощни животни и заради способността им да прокопават големи тунели, подът е добре укрепен с каменни късове и мрежа. Използваната технология ще позволи между камъните да поникне растителност, за да се доближи обстановката максимално до естествената им среда на живот, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Бодливковците, както ги наричат всички, пристигнаха в Стара Загора от зоопарка в Плевен и все още си нямат имена. Те са със спокоен нрав, но от тях в природата бягат дори лъвовете, казва директорът на зоопарка. Бодлите им са опасни, тъй като носят голямо количество вредни микроорганизми, които предизвикват инфекция в организма на противника.

Африканските бодливи свинчета живеят до 15 г. и могат да достигнат до 27 кг. Те наподобяват язовеца, но са от рода на гризачите. Двата екземпляра в старозагорския зоопарк са около 10 кг. и са млади животни, които с удоволствие похапват царевица, тикви и кореноплодни. Чувстват се комфортно при по-висока температура на въздуха и затова през студените месеци ще бъдат прибирани на топло.

В новия си дом бодливковците съжителстват успешно с гарвана Коко, който се установи за постоянно в зоопарка, след като бе лекуван в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Той бързо се е привързал към африканските бодливи свинчета и с интерес проследява всяко едно тяхно движение.

африкански бодливи свинчета зоопарк Стара Загора

Още новини