Начало Новини Актуално Двама зъболекари отиват на прокурор. Здравната каса проверява и трети, точил пари с пломби

Двама зъболекари отиват на прокурор. Здравната каса проверява и трети, точил пари с пломби

Актуално
зъболекар

Сигнали за двама стоматолози от Старозагорска област, източвали Здравната каса, бяха дадени вчера на прокуратурата, а срещу трети техен колега в момента тече проверка. По случаите, които станаха известни в последните дни, с изпълнители на дентални услуги от Раднево и Стара Загора, работата вече е приключена, но изчаквахме връчването на констативните протоколи, актовете за административни санкции и наказателните постановления.

Със заключенията ни са запознати и в Регионалната зъболекарска колегия и очакваме с решение да излезе и тяхната етична комисия, съобщи директорът на РЗОК д-р Славка Йорданова.
Както Дарик радио съобщи, единият от денталните специалисти, с който ще се занимава прокуратурата, е д-р Стефка Дзивкова от Раднево, която в продължение на пет години е лекувала по документи 20 зъба на 12-годишно момче, жител на Панагюрище.

"В случая е отчетена дейност за 500 лева, които търсим за възстановяване от стоматолога. Издаден му е и акт за административно нарушение за 150 лв.", съобщи д-р Йорданова. По другия случай обаче все още не е ясна санкцията и размерът на отчетената недействителна дейност.
"Засега сме установили, че става дума за трима пациенти, но очакваме да ни се върнат още анкетни карти", уточни директорката на РЗОК.
Според bTV, в случая става дума за д-р Соня Маринова от Стара Загора, "лекувала" Ненка Кирилова, която от 40 години живее в Лом. Преди седмица обаче Кирилова разбира, че именно в Стара Загора е била на стоматологичен преглед, направили са й пломба и са й извадили зъб. Новината жената научава от писмо на Здравната каса в Стара Загора. Вътрешна проверка в регионалното звено показва, че има нередност. Оттам са изпратени 20 анкети, за да се свери колко са мнимите стоматологични процедури. До този момент има три отговора на хора, включително този на Ненка Кирилова, че никога не са ходили и не са били преглеждани от стоматолога.

"Тези проверки текат постоянно. И не само срещу стоматолози, а и срещу всички изпълнители на договори със Здравната каса. Постоянно проверяваме болници, където най-често срещаме болни, водени като хоспитализирани, а едновременно с това са били на домашно лечение. Проверяваме и общопрактикуващи лекари, но досега нямаме чак такива фрапиращи случаи. Тази ситуация обаче е по-различна, защото при зъболекарите разчитаме само на анкетните карти и заради това е много важна гражданската позиция", коментира още д-р Йорданова.

Информация: вестник Новината

Още новини