Начало Новини Актуално Двама старозагорци са манипулирали електромери в цяла България

Двама старозагорци са манипулирали електромери в цяла България

Актуално
Двама старозагорци манипулирали електромери

Служители на Икономическа полиция при ОДМВР - Стара Загора са задържали двама старозагорци, които са манипулирали електромери на ралзични абонати на територията на цяла България. Техничарите Г.Д, на 32 г.  С.М., на 33 г. са "спестявали" чрез неправомелните интервенции сериози сметки за ток на своите "клиенти".

В хода на разследването е установено, че в продължителен период от време двамата задържани са намирали частни лица, хотели, игрални зали и др. търговски обекти на територията на цялата страна и са извършвали различни технически въздействия, с които са снижавали отчитането на потребената от тях ел. енергия с близо 70-80%, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара загора.

Техническите операции са изпълнявани основно от Г.П., който е осъществявал интервенции върху всички видове уреди за отчитане на ел.енергията – механични, електронни и такива с дистанционно отчитане. По първоначални данни, ежедневно лицата са манипулирали по няколко електромера. За извършване на интервенция на един електромер на частен абонат са получавали около 400 лв., а за преправяне на уреди на промишлени и търговски обекти сумите са договаряни в зависимост консумираната енергия, като са достигали до 5000 лв.

В ползваните от лицата лек автомобил “Ситроен Берлинго” и “Ауди А8” са намерени и иззети инструменти, уреди и електронни елементи, използвани при осъществяване на престъпната им дейност.

Предстои извършването на огледи на установените манипулирани електромери, съвместно с представители на електроразпределителното дружество и установяването на други абонати, възползвали се от “услугите” на двете задържани лица. Съгласно Общите условия на договорите за пренос на ел. енергия през електроразпределителната мрежа на ЕVN, при констатиране на неправомерно въздействие върху средствата е за търговско измервани, EVN – Eлектроразпределение ще преизчисли количеството на консумираната ел. енергия за 90 дни назад от датата на констатираната грешка в измерването.

Г.Д. и С.М. са задържани за срок до 24 часа. Работата по документиране  на цялостната  им престъпна  дейност продължава. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 234 в от НК.

Още новини