Начало Новини Актуално Двама старозагорци манипулирали електромери в цялата страна

Двама старозагорци манипулирали електромери в цялата страна

Актуално

Двама старозагорци са задържани за извършване на неправомерни въздействия върху уреди за търговско измерване  с цел невярно отчитане и избягване на плащането на действително потребена ел.енергия от абонати на електроразпределителните дружества. Задържането на 32-годишния Г.Д. и 33-годишния С.М. е станало на 22 март т.г. при специализирана полицейска операция на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР - Стара Загора.

В хода на разследването е установено, че в продължителен период от време двамата старозагорци са намирали "клиенти" - частни лица, хотели, игрални зали, промишлени и търговски обекти на територията на цялата страна. Те са извършвали различни технически въздействия, с които са снижавали отчитането на потребената от "клиентите" ел.енергия с близо 70-80%. Техническите операции са изпълнявани основно от Г.П., който е осъществявал интервенции върху всички видове уреди за отчитане на ел.енергията - механични, електронни и такива с дистанционно отчитане. По първоначални данни ежедневно лицата са манипулирали по няколко електромера. За извършване на интервенция на един електромер на частен абонат са получавали около 400 лв., а за преправяне на уреди на промишлени и търговски обекти сумите са договаряни в зависимост от консумираната енергия, като са достигали до 5000 лв. В ползваните от лицата лек автомобил "Ситроен Берлинго" и "Ауди А8" са намерени и иззети инструменти, уреди и електронни елементи, използвани при осъществяване на престъпната им дейност, информира вестник Старозагорски новини.
Двамата задържани не са работили никога в Енергото, уточниха от ОДМВР. Главният изпълнител на техническите операции Г.Д. по образование е бил хладилен техник.
По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234 в от НК. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.
Предстои извършването на огледи на установените манипулирани електромери, съвместно с представители на електроразпределителното дружество и установяването на всички абонати, възползвали се от "услугите" Г.Д. и С.М. двете задържани лица. Съгласно Общите условия на договорите за пренос на ел.енергия през електроразпределителната мрежа на ЕVN, при констатиране на неправомерно въздействие върху средствата е за търговско измервани, EVN -Електроразпределение ще преизчисли количеството на консумираната ел.енергия за 90 дни назад от датата на констатираната грешка в измерването.
От полицията съобщиха, че са поискали от прокуратурата удължаване срока на задържането на двата старозагореца на  72 часа.

Още новини