Начало Новини Актуално Двама началници на Регионалният инспекторат по образование в Стара Загора

Двама началници на Регионалният инспекторат по образование в Стара Загора

Актуално

От 11 май Регионалният инспекторат по образование (РИО) в Стара Загора е с двама началници. С Решение от 8 май т.г. петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени заповедта на министъра на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов за дисциплинарно наказание - уволнение, на началника на РИО Любомир Любенов.

14-дневен е срокът за встъпване в длъжност, но решението е в сила от 8 май 2012 г. и следва да се изпълнява, пише вестник Старозагорски новини.
Спазвайки закона, на 10 май т.г. Любенов писмено уведомява министъра и началника на РИО Татяна Димитрова, че, изпълнявайки разпореждането на ВАС, което не подлежи на обжалване, на 11 май 2012 г. ще встъпи в длъжността.

Съпроводен от журналисти от различни медии и двама свидетели, на 11 май 2012 г. в 9 часа сутринта, началото на работното време, г-н Любенов се представи на г-жа Димитрова, с намерението да поеме функциите си, което не се случи.

Да, уведомена съм от Вас, че днес ще се явите на работа. Осигурено Ви е работно място, но аз нямам заповед от моя работодател - министъра на образованието, че прекратява служебните ми правоотношения. До момента, в който получа този документ, аз няма да възпрепятствам нито работата на Инспектората, нито Вашата. Това каза Татяна Димитрова, отключи бившия кабинет на Любенов, който се намира срещу сегашния на началника на РИО, остави му ключа за вратата и напусна празната стая, в която имаше само два стола и включен факс.

След десетина безуспешни опита да се свърже с кабинета на министър Игнатов или Дирекция Човешки ресурси на просветното министерство, Любомир Любенов се консултира с юристи и подаде жалба до Районната прокуратура за възпрепятстване изпълнението на съдебно решение.

Прокуратурата е компетентният орган, който трябва да установи дали се спазва редът. Факт е, че има съдебно решение, за което съм уведомил и министъра на образованието, и досегашния началник на РИО. Днес (б.р. - 11 май) трябваше да съставим приемно-предавателен протокол, да получа документи, печати, ключове и т.н., но всичко това ми бе отказано. Вероятно има напрежение сред колегите, защото получих сигнал, че върви подписка срещу мен. Всеки има право да върши каквото реши, но всяка хула или клевета трябва да има своята обосновка. Аз искам да работя. Затова се връщам тук, заяви пред медията ни Любенов.

Възстановяването му на длъжност като началник на РИО става в момент, в който предстои външно оценяване на седмокласниците и приемането им в гимназиите, както и провеждането на Държавни зрелостни изпити. Любенов изказа увереност, че колегите му от РИО са създали необходимата организация за провеждане на изпитите в Старозагорска област и не допуска да има сътресение със смяната на началниците, но работата е много отговорна и динамична и не бива да се пилее време в доказване на законноустановени правила.
Любомир Любенов е началник на РИО от 6 март 2002 година. От 1 юли 2004 г. е назначен като държавен служител след спечелен конкурс. Независимо че РИО - Стара Загора, беше водещ в страната, поради несправяне с работата, на 29 юли 2010 г. началникът Любенов бе уволнен дисциплинарно, след което той обжалва пред съда министерската заповед. 10 месеца на негово място бе назначен Стефан Чергев - старши експерт в Инспектората. На 28 януари 2011 година седем кандидати атакуваха длъжността началник на РИО, но никой от тях не се хареса на управляващите. На следващия конкурсен тур в края на месец май за началник бе избрана Татяна Димитрова. През последните 19 години тя беше директор на Първо основно училище Георги Бакалов в Стара Загора.

Към днешна дата РИО е с двама началници - казус, който не се случва за пръв път на просветния инспекторат в Стара Загора.

Още новини