Начало Новини Актуално Двама министри ще решават за покрива на сградата на бившия Партиен дом в Стара Загора

Двама министри ще решават за покрива на сградата на бившия Партиен дом в Стара Загора

Актуално

След три години ходене по мъките, рецидивиращият проблем с течовете в Регионална библиотека "Захарий Княжески" e на път да бъде решен. След като директорката на библиотеката Снежана Маринова разтръби чрез медиите поредното голямо наводнение от топенето на снеговете, тя се обърна за помощ и към отзивчивия млад политик - народният представител от ГЕРБ Живко Тодоров.

Само за няколко часа депутатът се е свързал с министрите на двете министерства - на правосъдието и на труда и социалната политика, чиито регионални поделения са разположени, заедно с библиотеката, в една и съща сграда - бившия партиен дом на БКП.  
Г-н Живко Тодоров е уговорил на 19 февруари (петък) от 14 часа среща с представителите им, на която ще присъства и кметът или зам.-кмет на Стара Загора.
В интерес на истината, веднага след подадения сигнал в Общината на място в библиотеката пристига инж. Ангел Стоманярски от дирекция "Строителство и инвестиции", заедно с работници от "временната заетост" за почистване на снега от покрива. Оказва се, че поради особеностите на покривната конструкция, тази операция е животозастрашаваща, и се отменя.
Независимо от изхода на срещата в столицата, общинското ръководство има решение за спешен ремонт, който обаче може да стартира след изсъхване на покривната повърхност, пише вестник Старозагорски новини.
За сведение на читателите, които следят проблема с течовете и поразиите от тях в библиотеката, положението остава същото, с намален интензитет. Наводнени са четвъртият етаж, където е книгохранилището, и читалнята на втория етаж. Безвъзвратно загубени са десетки ценни книги и единствени течения на подвързани вестници от предишни години, както и броевете от 2010 г.
Мерките, които са взети, са: разпрострени книги и вестници по всички възможни места да се сушат. На местата на течовете са подложени кофи, корита и парцали. Библиотекарките са въоръжени с кърпи и периодично подсушават стилажите и стените. Особено е опасно на четвъртия етаж, където течовете са по кабели и електрически инсталации. Още по-неприятно е, че водата избива на различни места в сградата и не се знае къде може да стане голяма беля.

Още новини