Начало Новини Актуално Двама министри идват в Стара Загора заради обгазяванията

Двама министри идват в Стара Загора заради обгазяванията

Актуално

На 18 януари 2010 г. министрите Караджова и Младенов ще обсъждат на място проблемите с обгазяването на града и региона. Това съобщи вчера кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев по време на традиционната следновогодишна среща на досегашните кметове на общината.

"Докато преди четири-пет години се говореше за обгазяване със серен диоксид, сега става дума за азотен замърсител - каза професорът. - Има различни мнения по източника на обгазяване. На две срещи с премиера Бойко Борисов поставих въпроса ребром, тъй като това създава страхотна психоза сред старозагорските граждани. Най-голям е смутът от това, което става на полигона в Змейово. За съжаление там вече не се допускат представители на неправителствени организации, на общинската администрация и медии. След втората среща с министър-председателя, на която присъстваха още областният управител Йордан Николов и депутатите ни от ГЕРБ, г-н Борисов се ангажира сериозно с решаването на този голям проблем. Първо той обеща възможния достъп до полигона, за да се проследи истинското положение на нещата там. В следващия понеделник, на 18 януари, в Стара Загора ще дойдат двамата министри Нона Караджова и Николай Младенов, за да бъдат окончателно уточнени източниците на обгазяването", заяви проф.Танчев, цитиран от вестник Старозагорски новини.
Защо вдигаме шум, зададе риторичен въпрос бившият кмет и настоящ депутат от "Коалиция за България" д-р Евгений Желев. Според него: "B София автомобилният трафик е 10 пъти по-голям от старозагорския и ако се направят измервания, не знам колко пъти трябваше да се затварят училищата. Праховите частици на Орлов и Лъвов мост са четири пъти повече от нормата. Но в Стара Загора сме много чувствителни на темата замърсяване... Създава се излишна психоза. Въпросът е кой и защо я създава, какво цели и какъв е интересът?!"
Министър Караджова каза, че предстои увеличаване на праговете на допустимите стойности на замърсителите. Ако е 350 грама серният диоксид на кубик, ще стане 400. Тогава се питам защо вдигаме шум?! Европейските норми са доста по-високи от нашите. Нека вървим по посока ограничаване на създаването на психоза. Има една старозагорска медия, която пак вади мароците от килера...!
Има проблем, но той е повече психологически. За азотния диоксид трябва да се придържаме към мнението на специалистите", заключи д-р Желев.

Още новини