Начало Новини Актуално Два котела на ТЕЦ Брикел вече са извън стpоя. До няколко дни още два ще бъдат запечатани

Два котела на ТЕЦ Брикел вече са извън стpоя. До няколко дни още два ще бъдат запечатани

Актуално
Брикел

РИОСВ - Стара Загора, започнаха действия по изпълнението на заповед на директора на екоинспекцията инж.Пенка Начева за запечатване на енергийни котли на ТЕЦ Брикел ЕАД, град Гълъбово. Втори и пети котел вече са извън строя.

В близките дни ще бъдат запечатани още два. Прекратява се подаването на вода към котлите, както и достъпът, чрез пломбиране на възли от инсталацията на топлоелектрическата централа. След приключването на акцията ще останат да работят само два от котлите на централата, но след края на отоплителния сезон през април 2011 г. и те ще бъдат изведени от експлоатация, пише вестник Старозагорски новини.

Според директора на РИОСВ инж. Пенка Начева извеждането от експлоатация става по специално утвърден от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) график. В него е посочено, че мощностите трябва да бъдат извадени извън строя до 1 декември. За останалите два котела - първи и трети - е уведомено Централното диспечерско управление и до края на седмицата се чака разрешение за спирането им. Вчерашната неочаквана акция, която съвпадна с 50-годишния юбилей на дружеството, мина цивилизовано и без протести. Нещо повече, специалистите от централата са помогнали за извеждането на котлите от експлоатация. На въпрос на медията ни ще стигне ли парата за отопление и за производството на брикети, Начева отговори, че от МИЕТ са взели и това предвид. Тя допълни, че по информация на изпълнителния директор на "Брикел" Георги Златев дружеството не се е отказало от идеята да изграждане на сероочистващи инсталации. Заедно с Начева, в "Брикел" е бил и зам.-областният управител Димитър Драчев.

От РИОСВ уточниха, че заповедта на директор Начева е издадена въз основа на решение на Министерския съвет от 17 ноември т.г. Вчера "Старозагорски новини" не успя да открие въпросното решение. Единствено досега в общественото пространство е известно за проекторешението на МС "Брикел" да работи с намалена мощност до края на април 2011 г. и в него няма упоменато, че на 1 декември т.г. принудително от експлоатация ще бъдат изведени 4 котела.

При новата ситуация производството на ел.енергия от ТЕЦ Брикел ще спадне до 60-70 мегавата. Тройно ще спадне и производството на брикети. Очаква се при работа на два котела да няма проблем с топлоподаването на град Гълъбово. Но ако те работят нормално. При авария обаче парното на Гълъбово е под въпрос.
Вчера временно изпълняващият длъжността кмет Пламен Бараков съобщи пред медията ни, че в понеделник е получил писмо от Министерския съвет, в което искат да се посочат варианти за топлоснабдяването на Гълъбово. Според Бараков би трябвало да се изгради топлоцентрала, но процедурата за това, заедно със строителството, щяла да отнеме поне две години. Не било ясно и как ще се захранва тази мощност - с газ или с въглища.
Припомняме, че предишното правителство беше поело ангажимент до края на 2007 г. с пари от държавната хазна да бъде изградена заместваща мощност за осигуряване на топлофикацията на Гълъбово и пароподаване за Брикетна фабрика. По този въпрос обаче не беше направено нищо.

Още новини