Начало Новини Актуално ДСБ уличава бивши ръководства на мините и ТЕЦ Марица Изток 2

ДСБ уличава бивши ръководства на мините и ТЕЦ Марица Изток 2

Актуално

Сигналът срещу трима бивши енергийни министри - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров, който в понеделник лидерът на партия "Демократи за силна България" Иван Костов депозира в Главна прокуратура, съдържа и материали, уличаващи ръководствата на въгледобивното дружество "Мини Марица-изток" ЕАД и ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД в извършени нарушения в периода 2004 - 2007 г. Това съобщи вчера по време на брифинг в Стара Загора депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов, зам.-председател на ДСБ.

"Анализът на материалите в посочения период сочи, че в ТЕЦ-2 са извършени стопански престъпления в две основни дейности. Първата е свързана с ликвидацията на дълготрайни материални активи и търговия със скрап в резултат на рехабилитацията на енергоблокове 1, 2, 3 и 4 на топлоцентралата. Втората дейност е свързана с доставка на въглища от "Мини Марица-изток" на ТЕЦ-2. От документите става ясно, че през този период системата за доставка на лигнитни въглища не е била калибрована, което означава, че не е могло да бъде измерено тяхното качество - калоричност, процент на пепелината, неща, които имат пряко отношение към цената на произвежданата електроенергия. Нещо повече, установено бе, че в началото на 2008 год. цената на въглищата, които ТЕЦ-2 е закупувала от държавното въгледобивно дружество, е била с 15% по-висока от тази на лигнитните въглища, търгувани на международната борса в Амстердам. Няма съмнение, че това отразява стопански злоупотреби в "Мини Марица-изток", което е довело до увеличаването на цената на произвежданата от ТЕЦ-2 електроенергия, тъй като въглищата са основен елемент в калкулирането на тази цена. На всеки три месеца е постъпвало в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) искане за увеличаването на цената на еленергията", каза пред медиите старозагорският депутат от "Синята коалиция".
Според зам.-председателя на ДСБ, реалното повишаване на цените на електроенергията, произвеждана в ТЕЦ "Марица Изток 2", е правено умишлено, с цел да се внуши на българското общество, че произвежданата на основата на лигнитните въглища електроенергия е нерентабилна, за да се легитимира по този начин наливането на държавни средства в строежа на АЕЦ "Белене", пише вестник Старозагорски новини.
"Освен това ТЕЦ-2 не е изпълнявала договора си с НЕК за доставки на договорените количества електроенергия, като ръководството си е позволявало да продава еленергия на свободния пазар чрез фирми-посредници. Чрез такива дружества е била изнасяна еленергия за Гърция, като голяма част от печалбата се разпределяла като комисиони. Потърпевши от това са всички български граждани. Реалната цена на произвежданата енергия е трябвало да бъде с 10-15 процента по-ниска от тази, на която НЕК е купувала от ТЕЦ-2", каза още Иван Иванов.
Материалите, съдържащи се в сигнала на ДСБ, седмица преди да бъдат депозирани в Главна прокуратура, са били предоставени на вътрешния министър Цветан Цветанов, на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на директора на ДАНС Цветлин Йовчев. Главният прокурор е разпоредил проверката по сигнала да бъде направена от екип не на старозагорската Окръжна прокуратура, а на Софийска градска прокуратура.
"ДСБ ще инициира в 41-вото Народно събрание акция "Чисти ръце" в държавните енергийни дружества, защото в българската енергетика се намира един от най-големите октоподи", каза в заключение заместникът на Иван Костов.

Б.Р. В Софийска градска прокуратура е предаден и одитният доклад, касаещ бившето ръководство на "Мини Марица-изток". Въпреки че БЕХ освободи двама от ръководството на мините за нарушена финансова дисциплина, подробно описана в доклада, а въгледобивното дружество беше докарано до фалит, от прокуратурата още не са се произнесли по случая.
И други сигнали от времето на предходни държавни управления бяха депозирани в прокуратурата, че и книга беше посветена на един конкретен казус в мините, но пак нищо.
Що се отнася до бившето ръководство на ТЕЦ 2, него на прокурор пък го беше дал бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, но нищо не се чу впоследствие. А и нямаше как, защото не директорите, а тези, дето стоят отгоре, решават нещата, в това число и за цената на въглищата.
Настоящият сигнал, който депозира Иван Костов до главния прокурор, може би е единственият по рода си, тъй като на прицел са трима министри. Медиите не са известени какви конкретни министерски нарушения са цитирани в него. Но ако в сигнала липсва продажбата на електроразпределителните дружества, реализирана по време на управлението на НДСВ, той ще е само един от многото, чиито папки се трупат в прокуратурата.

Още новини