Начало Новини Актуално ДСБ предлага пакет от мерки в подкрепа на трудовата заетост

ДСБ предлага пакет от мерки в подкрепа на трудовата заетост

Актуално

Националното ръководство на партия "Демократи за силна България" (ДСБ) ще предложи на социалния министър Тотю Младенов пакет от мерки за реформи в подкрепа на трудовата заетост у нас, съобщи вчера в Стара Загора зам.-председателят на партията Иван Иванов. "В период на криза е изключително важно и за работодателите, и за работниците да се въведат мерки за подкрепяне на трудовата заетост", каза депутатът от "Синята коалиция".

Мерките, предлагани от ДСБ, са групирани в три основни пакета - мерки за запазване равнището на заетостта на работещите в момента; мерки за разкриване на нови работни места; мерки за бърза преквалификация на освободените от работа лица, пише вестник Старозагорски новини.
Първата включва мерки за създаване на нови работни места чрез насърчаване на малкия и семейния бизнес, занаятчийските предприятия и самонаемането. Сред тях са намаляване до разумни и диференцирани граници на минималния осигурителен праг за самоосигуряващи се.
От ДСБ предлагат също насърчаване на стартиращи малки предприятия чрез премахване на минималните осигурителни прагове и минимален осигурителен доход през първите шест месеца от дейността им. Други идеи в тази област са въвеждане на семейна здравна и социална осигуровка в семейните предприятия и създаване на нормативна база за развитие на семейното фермерство, което означава производителите и стопаните директно да излизат на пазара без посредници.
Като мярка в подкрепа на бизнеса и защита на работещите от дясната партия лансират идеята за въвеждане на единен фиш за заплащане на труда. В него, освен полученото трудово възнаграждение, ще бъдат отбелязвани всички платени осигуровки, както и реалната цена на труда.
От партията на Иван Костов настояват и за въвеждане на гъвкаво работно време и почасово заплащане, както и за увеличаване на границата за извънреден труд от 150 на 300 часа годишно.
Сред предложенията са и промени в Кодекса на труда с цел опростяване на процедурите по съкращения при трайно намаляване на поръчките, както и право на работниците да искат несъстоятелност на предприятието при неизплатени заплати.
Третият основен приоритет, на който от ДСБ залагат, е създаване на условия за обучение и квалификация на заети и безработни. "По всички оперативни програми на ЕС могат да се ползват средства за квалификация и преквалификация както на заетите, така и на безработните", каза още Иван Иванов.

Още новини