Начало Новини Актуално Дружествата, които водят изрядно счетоводство, първи ще получат заеми при активизиране на кредитирането

Дружествата, които водят изрядно счетоводство, първи ще получат заеми при активизиране на кредитирането

Актуално

Дружествата, които водят изрядно счетоводство, първи ще получат заеми при активизиране на банковото кредитиране в България, каза Андрей Генев, мениджър инвестиции в Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ). Причината е, че банките вече са много по-строги в изискванията си към евентуални кредитополучатели и настояват за добро водене на счетоводството.

По този начин кредитните институции получават по-голяма сигурност, че финансираните от тях фирми ще бъдат коректни платци. Андрей Генев коментира отношенията между фирмите и финансиращите ги институции по време на Първия бизнес форум на Стара Загора, организиран от сп. Мениджър и Търговско-промишлена палата - Стара Загора.
Кредитната политика на повечето банки в България е пряко свързана с поведението на техните централи в чужбина. С раздвижването на икономиката на Западна Европа и САЩ фирменото финансиране в страната постепенно се възстановява. Но банките са много по-взискателни към техните клиенти и се доверяват единствено на дружества, които прилагат добри счетоводни практики. Ето защо първите фирми, които ще получат кредити през следващите години, са тези, които кандидатстват за тях с изрядно водени счетоводни отчети, каза Андрей Генев. Той допълни, че чрез възможността да осъществят своите нови проекти чрез свежи финанси, изрядните компании ще спечелят от кризата. Ето защо Андрей Генев ги насърчи да положат усилия по прецизиране на счетоводството си.
Андрей Генев представи тезите си в рамките на панела на тема „Следващите 12 месеца - практически съвети за възстановяване и нови възможности”, част от програмата на форума на сп. Мениджър. Освен него в събитието участваха проф., д-р ик. н. Гарабед Минасян, Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в анализатовската компания Industry Watch, представители на Сибола, Coface и Entrea Capital. 
Форумът, който се състоя на 24 ноември 2009 г., е част от серията срещи с представители на българския бизнес, които сп. Мениджър организира. Първите три събития от поредицата се състояха по-рано тази година в Бургас, Варна и Пловдив.

За БАКБ:
БАКБ е специализирана в предоставянето на финансиране на малки и средни предприятия в различни сектори на икономиката. Позната е с индивидуалния подход, който прилага към всеки клиент, и способността да намира оптимално решение на неговите бизнес нужди.
Банката е 17-та по размер на активите към края на 2008 г. по данни на Българската Народна Банка. Основана е през 1996 г. Двата най-големи акционера в БАКБ са ирландската банка Allied Irish Banks (AIB) и американския инвестиционен фонд Грамърси имърджинг маркет фонд (Grammercy emerging market fund). Акциите й се търгуват на Българката Фондова Борса – София.

Още новини