Начало Новини Актуално Драстично скача броят на безработните в Стара Загора

Драстично скача броят на безработните в Стара Загора

Актуално

Почти двойно е скочил броят на получаващите обезщетения безработни за деветте месеца на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Койно Динев, началник-отдел "Администрация. Краткосрочни приходи и контрол" в Териториалното поделение на НОИ.

Към края на октомври помощи получават 8000 души, при 4800 за 2008 г. "Освен постоянните работни места в офисите в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово и Чирпан, има и график за приемане на документи от наши служители за общините Мъглиж, Павел баня, Гурково и Николаево. Няма струпване на хора и проблеми с обслужването, както в други големи градове. Но заради получени уведомления за предстоящи съкращения сме създали организация при необходимост да се удължи работното време и да се дават дежурства в събота", каза още Койно Динев.
Според информацията, с която ТД на НОИ разполага, в следващите няколко месеца предстоят сериозни съкращения в "Ремотекс" - Раднево, "Прогрес", "Хранинвест", "Пи Ес Ай", "Тера строй", ЗСК "Боруй", "Енемона" - Гълъбово, и завода за пружини в Крън. Възможно е обаче да бъдат освободени и по-малко от заявените бройки, защото работодателите понякога се презастраховат, пише вестник Старозагорски новини.
За да получава обезщетение от НОИ, безработният трябва първо да се регистрира в Бюрото по труда. Срокът е три месеца от датата на прекратяване на трудовите правоотношения, а помощите се получават от датата на освобождаването. Ако обаче не се спази срокът, парите се получават от датата на подаване на документите. Заедно със заявлението, което се подава лично, се представят документ за самоличност за справка, регистрацията от Бюрото по труда, актът за прекратяване на осигуряването, документ за трудов стаж, банкова сметка, по която ще се превеждат парите. В зависимост от стажа и от това дали в последните три години е ползвано правото на обезщетение, срокът за изплащането е от 4 до 12 месеца. Размерът зависи от осигурителния доход, минималният е 6 лв. на ден, а максималният - 12 лв.

Още новини