Начало Новини Актуално Драматичен театър Гео Милев открива новия творчески сезон 2015/2016 с премиера на спектакъла Госпожа Министершата

Драматичен театър Гео Милев открива новия творчески сезон 2015/2016 с премиера на спектакъла Госпожа Министершата

Актуално

Драматичен театър Гео МилевДраматичен театър Гео Милев открива новия творчески сезон 2015/2016 с театрален празник – Премиерата на спектакъла Госпожа Министершата на 16 септември 2015 година от 19.00 часа. Ще представим една комедия на нравите, искряща като балканско шампанско, от любимия на всички Бранислав Нушич, под режисурата на Йосиф Сърчаджиев. В ролята на самата госпожа Министерша - актрисата Галя Александрова. Възход и падение в четири действия.

 

Една жена, родена да управлява, която се стреми към властта, както бълхата – към породисто куче... Какво ще се случи, ако се сбъднат най-страстните й въжделения, и съдбата й поднесе на тепсия славното звание Госпожа Министерша? Шеметна поредица от политически ходове, динамична домакинска дипломация и безогледен стремеж към лична изгода. Страшно смешна комедия, страшно, страшно... смешна!

Сценографията и костюмите на спектакъла са дело на Мартина Варийска, музиката – на Владислав Керанов.

В ролите: Галя Александрова, Светла Тодорова, Тодор Тодоров, Иван Калошев, Христофор Недков, Ивелин Керанов, Миленка Сотирова, Диана Найденова, Велин Величков, Стефан Делев, Весела Петрова, Цветомир Черкезов, Димитър Митев, Илчо Димитров, Жоро Райчев, Елена Азалова, Светослава Иванова, Стефан Борисов

Йосиф Сърчаджиев:

Дайте власт на простака и тогава му скройте шапката – това ни казва големият сръбски сатирик Бранислав Нушич със знаменитата си комедия Госпожа Министершата.

Погледнете съвремието. Вижте как се облича, например, г-жа Меркел – безспорен европейски и световен лидер сред жените и я сравнете с нашите госпожи в политиката. Демонстрацията на тоалети и ежедневната им смяна в парламента, като на треторазрядно модно ревю, за какво Ви говори? Понякога не липсват и розови панделки, като на г-жа Министершата. Ще кажете, че това е дребен пример, но нали в капката вода се съдържа формулата на океана?! По една постъпка може да се отсъди за цялостната личност на човека. А когато от такива човеци зависи съдбата на нацията, нейният просперитет, духовният й ръст, или опростачването й, тогава ако не можем да направим нищо друго, можем поне да осмеем тези хора.

Бранислав Нушич не пожалва и така нареченият народ, представен от групата на роднините в комедията и няколко герои от министерствата. Сатиричното му жило се забива в манталитета на тези персонажи. Необразовани, алчни, хитреци и простаци, те са готови да пълзят по корем пред властника, а когато падне от власт, могат да го убият и с камъни. Това е положението.

Тази комедия – сатира не се нуждае от обяснения. Тя е като криво огледало на скритата човешка същност, от което няма как да се избяга...

 

 

 

Още новини