Начало Новини Актуално Доставчиците на медицински консумативи ще стачкуват с лекарите

Доставчиците на медицински консумативи ще стачкуват с лекарите

Актуално
медикаменти

Включваме се още на първия протест на лекарите в Стара Загора на 1 ноември. Това повече не може да се търпи. Чакаме парите си за консумативи от миналата година. Това правителство си играе със здравето и нервите на нацията, заяви собственикът на фирма-доставчик за болниците в региона Стоян Чардаклиев.

Той допълни, че преди месец са имали срещи с шефа на най-голямата болница в региона МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" - длъжник на фирмата, и с д-р Николай Колев и са разработили погасителен разсрочен план.
"Това обаче не е решение на въпроса, колкото и да са лоялни и почтени мениджърите на болниците, държавата е големият длъжник за финансирането. Крайно време е това да се оправи", категоричен е търговецът.
Още през лятото от Асоциацията на вносителите и производителите на медицински изделия и консумативи алармираха, че болниците им дължат над 100 милиона лева. В тази организация членуват повече от 30 фирми, които са основните снабдители на лечебниците със спринцовки, марли, бинтове, игли, стентове, лещи, импланти и др. Някои от клиниките почнаха да карат пациентите сами да си купуват консумативите. Тогава се заканиха да заведат съдебни искове за вземане по съдебен ред на задълженията, като ще започнат от най-големите длъжници. Това значи, че съдът може да наложи запори на сметките на болниците, а ако те продължат да не плащат - доставчиците могат да придобиват активи на лечебниците срещу дълга си. Тогава МЗ обеща да направи необходимото болниците да започнат да разплащат просрочените си задължения. От края на 2009 г. НЗОК започна да бави плащанията към системата, освен това т.г. бюджетът е намален в сравнение с миналата, поясняват от Асоциацията.
Междувременно стана ясно, че болниците съдят НЗОК с искове по недофинансирането от дължимото, като делата са заведени от 4 октомври и чакат тяхното разглеждане. Шефът на общинската болница в Чирпан д-р Неделчо Тотев обяви, че съди Касата за 157 000 лева. Съдебен иск бе заведен и от МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович".

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини