Начало Новини Актуално Досегашният съветник на Жозе Барозу в ЕК Росен Димов прави антикорупционен офис в Стара Загора

Досегашният съветник на Жозе Барозу в ЕК Росен Димов прави антикорупционен офис в Стара Загора

Актуално
Росен Димов

Старозагорецът Росен Димов, който е най-младият съветник на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, се отказва от поста си и се връща в Стара Загора. В родния си град той ще оглави регионален офис на ФЛЕЪР – европейски филиал на Глобалната организация за борба с организираната престъпност и корупцията.

23-годишният младеж, който е и председател на Регионалния младежки съвет “Инициатива“, е решил по собствено желание да приключи предсрочно успешния си двугодишен мандат като съветник на Барозу, потвърди самият той.
„Реших, че така ще бъда по-полезен за България и в частност на Стара Загора. Подписахме договор с „ФЛЕЪР“ -  международната мрежа с представители от 27 държави, да има регионален офис за Централна и Източна Европа, който ще е в Стара Загора, а аз ще съм координатор“, обясни Димов.
Финансирането на офиса за първите две години е вече осигурено. То е от Европейската комисия и е по две програми - „Правосъдие“ и „Европа за гражданите“.

„Офисът ще е в Стара Загора, защото тук имаме много ресурси, изградени партньорства, с които това да стане устойчиво. Нашата дейност ще е предимно превантивна, кампании, с които да се предотвратява корупция, консултиране на граждани как да сигнализират необходимите органи и да си защитават правата", довери Димов.
За работата на офиса в Стара Загора амбициозният младеж ще разчита на неправителствените организации, бизнеса, медиите. Димов обясни, че офисът няма да е свързан с политически партии, както и няма да се използва в предстоящите избори.

"Ще разчитаме и на други проекти, и на партньорства с институции и организации, местни структури“, добави той.
Официалното откриване на офиса ще бъде на 10 януари догодина. Очаква се да пристигне Алберто Пердука, бивш главен прокурор на Италия. Дейността на офиса ще стартира с кръгла маса с представители на обществеността, бизнеса, правосъдието.
„ФЛЕЪР“ е подготвила Директива  - инструмент за справяне с корупцията и организираната престъпност в Европа. Документът ще бъде защитен на 8, 9 и 10 декември в Брюксел“, каза авансово Димов.

Информация: вестник Новината

Още новини