Начало Новини Актуално Документи за общинската помощ по ин витро приемат до 15 август

Документи за общинската помощ по ин витро приемат до 15 август

Актуално

Брачните двойки от община Стара Загора, които се нуждаят от процедури за зачеване ин витро, ще трябва да подават документите си до общинската здравна комисия до 15 август. Така още на септемврийската сесия ще могат да бъдат гласувани 30-те хиляди лева от общинския бюджет за семействата. Това каза вносителят на проекта, общинският съветник от ВМРО Антон Андонов.

По две хиляди лева ще бъдат отпускани на всяка брачна двойка, която се бори със стерилитета и иска да има наследници, решиха на заседанието си от 30 юни общинските съветници на Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
Общинският съвет прие единодушно на второ четене и правилника и критериите за кандидатстване и финансово подпомагане. Светла Карастоянова, общински съветник от ДСБ, уточни, че за изработването на критериите са ползвали Наредба 28 на МЗ, както и консултации на лекари-специалисти и на неправителствените организации "Искам бебе" и "Зачатие".
Предложението за отпускане на 30 000 лева от общинския бюджет в помощ на старозагорски двойки по програмата "ин витро" беше внесено през февруари. След всички етапи по узаконяването и процедурните решения, реално до края на 2011 година 15 дойки с репродуктивни проблеми могат да ползват общинската субсидия.
"Идеята ни е през следващите години тази помощ да успее да нарасне до 100 000 лева", коментира "воеводата" Антон Андонов.

Още новини