Начало Новини Актуално Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция към 4 февруари

Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция към 4 февруари

Актуално

От пресцентъра на Министерството на земеделието и храните разпространиха доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция. Информацията е обобщена към 4 февруари.

1. Обстановката в Гърция
Протестите на гръцките фермери продължават, както и блокадите на пътната мрежа във вътрешността на Гърция. Особено засилени са блокадите в централна Гърция, като преминаването на товарни автомобили по маршрута Солун-Атина практически е преустановено.
Вчера и днес (4 и 5 февруари) към протестите се присъединяват митническите и данъчните служители на Гърция. В тази връзка, работата на всички ГКПП на Гърция  с останалите държави - Турция, Македония и Албания, е силно затруднена.

2. Състояние на граничните пунктове

• ГКПП Кулата
Към 22.00 ч на 3 февруари пунктът е бил отворен за 6 часа и чакащите МПС са пропуснати и в двете посоки.
От 03.00 ч пунктът отново е бил затворен за всички МПС.
Към 17.00 ч чакащите автомобили са били 100.

• ГКПП Илинден
От 22.00 ч на 3 февруари пунктът е бил отворен за всички превозни средства.
От 09.00 ч до 16.30 ч пунктът е бил затворен за всички МПС

От 10.30 ч до 13.30 ч ГКПП Капитан Петко Войвода е бил затворен за всички превозни средства. В продължение на два часа са пропуснати всички автомобили и от 15.30 ч пунктът е бил затворен отново за всички МПС.

3. Постъпили сигнали на горещата телефонна линия:
• На 4 февруари на горещите телефонни линии е постъпил един сигнал, със заявени загуби в размер на 8 000 лева.
• От началото на блокадите на граничните пунктове - 18.01.2010, до 04.02.2010 общо натрупаните декларирани загуби от компании и фирми на горещите телефонни линии и във формулярите, изготвени за целта са в размер на  12 695 020 лева.

4. Препоръки
• Във връзка с протестните действия и на митническите и данъчни служители в Гърция, от Кризисния щаб предлагат да се препоръча на българските граждани и фирми да се въздържат от пътуване към и през Гърция до края на седмицата.
• Всички компании и фирми могат да продължават да подават сигнали на горещите телефонни линии и чрез специално изготвените за целта формуляри.

Още новини