Начало Новини Актуално Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция към 3 февруари

Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция към 3 февруари

Актуално

От пресцентъра на Министерството на земеделието и храните разпространиха доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата ни с Гърция. Докладът отразява ситуацията към 3 февруари.

1. Обстановката в Гърция
Проведените на 2 февруари разговори между министъра на земеделското развитие и храните на Гърция и Националния координационен комитет са завършили без резултат. Министерството е приело само две второстепенни искания на протестиращите. От страна на фермерите са направени изявления, че действията ще продължат и ще ескалират, докато управляващите не удовлетворят основните им искания.
От Общогръцката федерация на хотелиерите са заявили, че ще заведат съдебни искове срещу стачкуващите. Техните оплаквания са за съкращаване на много работни места в сектора и рискове от фалити.
Продължават блокадите на пътната мрежа в Гърция, както и тези по граничните пунктове с Турция, Македония и Албания. Земеделските производители прилагат по-неблагоприятен график, отколкото през предишните дни. В комбинация с много ниските температури, това изостря обстановката и крие рискове от сблъсъци между стачниците и чакащите. Към 23.00 ч., на 2 февруари на ГКПП Кулата, от гръцка страна са възникнали устни пререкания между протестиращи и шофьори. Гръцките власти са предприели мерки, разполагайки допълнителни полицейски сили.

2. Състояние на граничните пунктове
• ГКПП Кулата
Вече трето денонощие пунктът е затворен за преминаване на товарни автомобили.
Вчера, образувалата се колона е включвала повече от 600 товарни автомобила. Леките автомобили са се пропускали периодично за по един час.
Към 17.00 ч, на паркинги в селата Чучулигово и Кулата са били отклонени над 100 леки автомобила и автобуси.

• ГКПП Илинден
От 10.00 ч пунктът е бил затворен за товарни автомобили. Натрупаните товарни автомобили са били 21. Леките автомобили са се пропускали.

От 15.00 ч до 17.00 ч ГКПП Капитан Петко Войвода е бил затворен за всички превозни средства.

3. Постъпили сигнали на горещата телефонна линия:
• На 3 февруари на горещите телефонни линии е постъпил един сигнал, със заявени загуби в размер на 100 000 лева.
• В МТИТС е постъпило писмо от Национално сдружение на българските превозвачи и Национално сдружение на автомобилните превозвачи с искане граничните власти да удостоверяват под някаква форма периода на престой на водачите и товарните автомобили на границата. Също така, двете сдружения настояват за бърза реакция от страна на правителството, в т. ч. и на българските представители в Брюксел за своевременно решаване на проблема и получаване на обратна информация за предприетите мерки и действия.

4. Препоръки
• Във връзка с постъпилите сигнали за нарастване на недоволството от страна на блокираните шофьори и очакваното евентуално утежняване на режима на пропускане, предлагаме да се предприемат допълнителни мерки за запазване на реда в колоните от чакащи МПС.
 на дир-я „АС”:

Още новини