Начало Новини Актуално Доходите и заплатите тръгнаха надолу. Отчита се и спад в потреблението

Доходите и заплатите тръгнаха надолу. Отчита се и спад в потреблението

Актуално
пица, храна

През второто тримесечие на 2010 година домакинствата за харчили с 2,1% по-малко спрямо същия период на предходната година. Данните са на Националния статистически институт.  Доходите и заплатите на годишна база също намаляват, за разлика от първото тримесечии на тази година. Увеличение има само при разходите за храна и безалкохолни напитки (с около 1%), но обемите номинално остават същите.

Наблюдава се незначително увеличение на дела на разходите, свързани с жилището (за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) - от 16.9% през второто тримесечие на 2009 г. на 17.1% през съответното тримесечие на 2010 година.
Увеличават се относителните дялове на разходите за здравеопазване, транспорт и съобщения, а се наблюдава спад в разходите за облекло и обувки, свободно време, културен отдих и образование, съобщават още от националната статистиката.

Средният доход на лице за тримесечие също спада с 0.9% на годишна база и е 906 лв. Основна част от него се формира от работната заплата, която също е спаднала с 5.6%. През второто тримесечие на 2010 г. продължава тенденцията на повишаване на значението на пенсиите като източник на доход за българските домакинства. Социалните трансфери (пенсии, семейни надбавки за деца, социални помощи, стипендии и обезщетения при безработица и др.) формират 34.5% от общия тримесечен доход на домакинствата през второто тримесечие на 2010 г., а през съответното тримесечие на 2009 г. този дял е 30.7%.

Още новини