Начало Новини Актуално Договори за 19.4 млн. лв. европейска субсидия бяха подписани по ПРСР

Договори за 19.4 млн. лв. европейска субсидия бяха подписани по ПРСР

Актуално

Стара ЗагораИзпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Калина Илиева подписа нови 49 договора за близо 19.4 млн. лв. европейска субсидия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. С безвъзмездните средства ще се финансират инвестиции в преработвателния сектор, модернизацията на земеделските стопанства и развитие на селския туризъм, където до момента са договорени общо над 557.6 млн. лв., посочи Калина Илиева.

По трите мерки поотделно 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти, 312 Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия и 121 Модернизиране на земеделските стопанства, новоодобрените договори са както следва:
• По мярка 123 - 4 проекта на преработвателни предприятия с обща стойност на одобрената субсидия  9.1 млн. лв.
• По мярка 312 - 30 проекта на частни фирми с обща стойност на одобрената субсидия 7. 3 млн. лв.
• По мярка 121 – 15 проекта на земеделски стопанства с обща стойност на одобрената субсидия близо 3 млн. лв.
Кандидатите по изброените мерки ще могат да подават заявки за авансови плащания по програмата в размер до 50% не по - рано от 10 дни и не по- късно от 3 месеца от датата на подписване на договорите. Примерна бланка на Заявка за авансово плащане може да бъде изтеглена от страницата на ДФ Земеделие.
Предметът на одобрените инвестиционни предложения по Мярка 123 са изграждане на производствен цех за плодови и зеленчукови консерви, инвестиции в производството на растителни и животински мазнини, както и на вино. По Мярка 312 ще се финансират проекти за селски туризъм, а по Мярка 121 за покупка на земеделска техника.

Още новини