Начало Новини Актуално Договорени са 92% от бюджета на ОП Транспорт

Договорени са 92% от бюджета на ОП Транспорт

Актуално
ОП Транспорт

Над 80 пъти е нараснала сумата на договорените и разплатените средства по Оперативна програма Транспорт за последните 3 години. Това отчете министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусията Научени уроци от настоящия програмен период, която се организира в рамките на изложението Европа за нас.

Към днешна дата са договорени 92% от бюджета на програмата или над 3,6 млрд. лв., а изплатени са над 1,190 млрд. лв. или около 30%, каза министър Ивайло Московски. По думите му в средата на 2009 г. тези цифри са били тревожно малки, но благодарение на предприетите мерки ОП Транспорт отчита все по-добри резултати, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Надявам се да успеем да се възползваме максимално бързо от европейското финансиране за БДЖ Пътнически превози, допълни Ивайло Московски. Той обясни, че Европейската комисия е одобрила предложението да бъдат отпуснати средства за закупуването на нови влакове през следващия програмен период. Надяваме се да съкратим максимално сроковете и още другата година да стартираме процедура за закупуването на нови влакове, каза министърът.

Много важно за нас е да успеем да реализираме и проектът за модернизация на Централна ЖП гара в София в най-кратки срокове, съобщи Ивайло Московски. Колегите от НКЖИ вече са готови с документацията по проекта, като трябва да се изчистят само някои технически въпроси и се надявам, че през 2014 г. това съоръжение ще има модерен, европейски облик, допълни той. По думите му благодарение на тези проекти железопътният ни транспорт има шанс да излезе от тежката криза, в която се намира през последните 20 години и да придобие съвременен, европейски облик.

Министър Ивайло Московски се спря и на другите проекти, които завършват тази година като акцентира, че благодарение на добрата работа е договорено с Европейската комисия още два етапа от софийското метро да се реализират през този програмен период.

Още новини