Начало Новини Актуално Договорени са 60% от средствата по Оперативна програма Регионално развитие

Договорени са 60% от средствата по Оперативна програма Регионално развитие

Актуално

ОПРРНад 1,8 млрд. лв. са договорените средства по Оперативна програма до момента, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при представянето на обновената интернет страница на програмата днес. Новата страница е с опростен достъп и съдържание, целящи да улеснят потребителите при търсенето и намирането на актуална информация за програмата.

На сайта ще се публикуват само най-новите и необходими за тях данни, като само с едно-две кликвания бенефициентите ще имат пълен достъп до цялата информация по схемите на ОПРР. Така порталът ще подпомогне процеса на кандидатстване и успешно изпълнение на проектите по програмата. Улеснява се и възможността за подаване на сигнали за нередности, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Информацията на интернет страницата ще се актуализира периодично, като има възможност потребителите да получават известие за публикувани нови схеми или промяна в сроковете за кандидатстване на вече обявени.
Автоматично ще се архивират данните в момента, в който изтече тяхната валидност, което означава, че посетителите на сайта няма да губят време в търсене на информация сред остарели файлове.

На сайта на Оперативна програма „Регионално развитие” регулярно ще се публикува информация за напредъка по нея.

Новата www.bgregio.eu е активна от 3 август т.г. Средствата за усъвършенстването й са на стойност 23 500 лева от бюджета на програмата. Разработването й е съгласувано с бенефициентите на ОПРР, каза зам.-министър Павлова.

Извършените плащания по програмата към момента са на стойност 470 млн. лв., което е 16 % от общата й стойност и 26 % от договорените средства.

До края на годината се надяваме да отворим цялата програма. Следващата година се надяваме да договорим всички средства по нея. В последната 2014 г. трябва да останат за усвояване спестените средства от търгове или поради непризнати разходи, които да инвестираме по проектите от списъците на чакащите, каза ръководителят на Управляващия орган на ОПРР.

Проекти на стойност 202 милиона лева за туристически атракции в 61 общини, сред които Мадара, Етъра, Боженци и др., са одобрени за финансиране по схема за  устойчивото развитие на туризма, каза зам.-министър Павлова. Тя припомни, че след седмица изтича крайният срок за подаване на проекти за финансиране на общинските лечебни заведения по ОПРР.

След одобрено увеличаване на сумата, на 107 млн. лв. вече възлизат средствата, предвидени за изграждане на подходяща инфраструктура за децата в социалните домове. Общините ще могат да кандидатстват за създаване на близки до семейните условия за децата в тези заведения до 30 септември т.г.

Само две са предстоящите схеми, по които ще могат да кандидатстват общините, с което ще се изчерпи ресурсът на програмата. На 15 ноември ще бъде отворена схемата за интегриран градски транспорт за петте големи града, а в края на същия месец – за кандидатстване по схемата за туристически маркетинг.

Още новини