Начало Новини Актуално Договорът за финансиране на София Тех парк беше подписан в Министерски съвет

Договорът за финансиране на София Тех парк беше подписан в Министерски съвет

Актуално

подписване догоров София Тех паркВ Министерски съвет беше подписан договор за безвъзмездна финансова помощ за създаването на научно-технологичен парк в София. Стойността на проекта е 50 млн.евро, като 42,5 млн. евро от тях са от оперативната програма Конкурентоспособност и 7,5 млн. евро са национално финансиране. Подписи под документа поставиха главният директор на главната дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност Кирил Гератлиев и изпълнителният директор на София Тех парк Елица Панайотова.

На церемонията присъства и Реналдо Мандметс - ръководител на отдел България в ГД Регионална и градска политика в Европейската комисия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев определи изграждането на научно-технологичен парк в България като едно изключително предизвикателство за страната ни. В света много подобни проекти се оказват неуспешни. Малко са истински успешните паркове и се надявам София Тех парк да е един от тях, каза на събитието министърът. Той подчерта, че осъществяването и развитието на технологичния парк зависи от добрия диалог между университетите, държавата и бизнеса.

София Тех парк е първият по рода си технологичен парк в България. Той ще бъде изграден върху бивш терен на Министерството на отбраната с площ от близо 300 дка, в столицата. Окончателно паркът ще заработи през 2015 г. Близо половината от средствата по проекта са за подготовка на терена, инфраструктурата, строителството на първите нови сгради, 30 на сто от сумата е за оборудване на лабораториите, а останалите пари са за така наречените меки мерки - за съдържателната част на технопарка.

Това е проект, който през следващите 10-15 години предстои да се разраства и се надяваме през следващия програмен период да се работи с ЕК за разширяването му, коментира по време на събитието изпълнителният директор на София Тех парк Елица Панайотова. По думите й София тех парк ще подпомага иновациите и високите технологии, както и стартиращи компании, които осигуряват висока добавена стойност.

Ръководителят на отдел България в Главна дирекция Регионална и градска политика към Европейската комисия Реналдо Мандметс обясни, че проектът е пилотен в много отношения и предоставя възможност за още два - три подобни технопаркове, може би с по-малък размер, в страната. Той съобщи, че са проведени разговори в Пловдив за създаването и на хранителен технологичен парк и препоръча да се приложи аналогичен подход за включването на бизнеса, изследователите и високите технологии, за да има значителни резултати.

Благодарение на финансирането за изграждане на научно-технологичен парк София Тех парк и създаването на българо-сръбска газова връзка България успява да договори 85% от Оперативна програма Конкуретноспособност, каза в заключение на събитието министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Още новини