Начало Новини Актуално Доц. Злати Златев подари на старозагорци лирична изложба за първия учебен ден

Доц. Злати Златев подари на старозагорци лирична изложба за първия учебен ден

Актуално

ЗлатевЛирична изложба, която докосва поетичната струна в душата на зрителя, подреди  старозагорският художник Злати Златев. Експозицията "Рисунки и живопис" бе открита на 15 септември в зала Байер в Стара Загора и ще остане отворена до края на месеца.

Картините са рисувани в последните години и са подаръка, който творецът прави на своите внучки, на всички ученици и преподаватели, и на себе си по повод първия учебен ден.  
Доц. Златев е роден преди 68 години в новозагорското село Прохорово. Всъщност съвсем скоро - на 2 септември, той вдигна чаша за поредния си рожден ден. Завършил е графика във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Бил е преподавател в Тракийския университет и в Пловдивския университет, все още води лекции в Свободния университет-Бургас. Признава, че и заради това се почувствал задлъжен да отбележи празнично началото на учебната година. И го прави по най-емоционалния начин - с изложба.
В нея са включени картини от циклите "Потънало време", "Вечерта на щурците" и "Прелетът на птиците". И самите творби носят заглавия, които като хайку дават емоционалния ключ към вплетените в мазките и щрихите образи и чувства.
"Поетични са заглавията наистина, защото и аз съм поклонник на тази муза", усмихва се творецът.
"Сами можете да си отговорите защо е така - аз самият се чувствам в тази възраст, между лятото и есента. Това състояние, природата и особената светлина, която излъчва, винаги е провокирало творческото въображение и затова така се получават картините". Всеки носи в себе си детството, вярва Златев.
"Много харесвам мисълта на Борис Пастернак "Детството е болка голяма". Това са чувствата, които остават в съзнанието и в живота, но всеки ги показва по различен начин", казва художникът.
Оттам идва и особената носталгична енергия, която струи от нарисувания от него свят в картините му, "носещ в себе си остатъка от детските му години, белезите от малки случки и различни преживявания...".
Авторът е избрал смесената техника, преобладават работите с акрил. В изложбата са включени и цикъл рисунки със сангина, наречени "Нежност", които художникът е подготвил за ценителите на еротичното изкуство и ще продава на символични цени. Планира да направи самостоятелна изложба само от тях в по-малка галерия в Стара Загора съвсем скоро. Предстои му откриване на експозиция и в нова частна галерия в Хасково около Коледа.  
"Защо всички винаги питате коя поред е изложбата", шегува се творецът, който засега спира броенето на самостоятелните си изяви на 26. За участията и дума не може да става да бъдат преброени.
Негови картини се пазят в София, Пловдив и в много наши галерии. Платната му красят галерии в Берлин, Детройт и Виена. Освен като живописец и график, художникът се слави като великолепен илюстратор, особено на поетични книги.
"Дали е графика, дали е живопис или е пърформанс - изразните средства нямат голямо значение за истинския творец“, категоричен е доц. Златев, който от 10-ина години е в плен на цвета, но не изневерява и на черно-бялото графично изкуство.
Художникът бяга и от опити за жанрово определяне на рисунките.
„Това не са пейзажи в традиционния смисъл на тази дума, по-скоро включвам в него елементи от пейзажа - някаква къща, някое дърво... Но почти задължително там присъства и човешката фигура, фигурата на самотния човек“.
Тази обаче ще бъде запомнена като по-специална с посвещението й на неговите внучки.  
"Те са пет момичета, 3 от които са ученички – осмокласничката Ива, четвъртокласничката Мима, третокласничката Зорница, почти ученичката Деница, която е в предучилищна група, и бебето Ани", гордо изброява дядо им. Е, все още не се е заел с уроците по рисуване, но вижда творческите нагласи и у тях. Наследствеността засега си е казала думата със сина му - художника Георги Златев, който стана носител на наградата на старозагорското квадринале "Митовете и легендите на моя народ" и е сред номинираните за годишната награда на „Алианц България“, и снахата - скулпторката Ани Златева, д-р по изобразително изкуство в Тракийския университет.
В момента доцентът пък вероятно вече се е изправил пред курсистите си в Бургаския свободен университет, закъдето отпътува след откриването на изложбата си. "Продължавам да преподавам заради незаменимото общуване с младите, чиято емоция и провокации ме зареждат. Естествено и заради любимите бургаски вечери. Единствено там имам удоволствието да си пия бирата с порция рибка с приятели на брега на морето. И така вероятно от вълните ще се роди и нова морска картина, след като се върна в Стара Загора", казва художникът.

Информация: вестник Новината

Още новини