Начало Новини Коментари Доц. Огнян Боюклиев: 450 млн. е ДДС от хляб годишно

Доц. Огнян Боюклиев: 450 млн. е ДДС от хляб годишно

Коментари

Това е българският вариант на това, което се прави в Европа. Там се води диалог, тук - насилствено. Приемам го за чернова, защо обикновено искат становище от нас, в случая нямаше такова нещо. Това каза за Bulgaria ON AIR експертът от Института за икономически изследвания към БАН доц. Огнян Боюклиев.

"45% от хляба, който консумираме в градовете, идва от търговските вериги. Това са вносни хлебопекарни смеси, ние с мярката за нулева ставка стимулирахме вносителите и чуждите производители. 450 млн. е ДДС от хляб годишно. Ако бяха влезли в бюджета, можеше като купони да се дадат, всички ядат хляб", каза доц. Боюклиев.

"При пресните плодове и зеленчуци, когато дойде време за българските, ще поевтинеят. Те ще са по-вкусни и по-евтини. Има сезонност в храните, както и при зърното. Преди нова реколта цените падат, зависи от прогнозите, които за България и Европа са добри. При млечните продукти, ако се засили контролът, част от тези сухи млека и млечни концентрати идват от Украйна. Ако има контрол, ще спре да влизат и тогава цените ще се вдигнат", заяви доц. Боюклиев.

Очакванията на експерта от Института за икономически изследвания към БАН са за адекватни мерки за зърнопроизводителите. Той подчерта, че има твърде големи количества слънчоглед, които са по складовете и може да се наложи да бъде изхвърлен, което означава големи загуби за земеделците. Те разчитат на средства от продажба, за да приберат новите реколти.

 

Още новини