Начало Новини Актуално Доц. Георги Нихризов започва разкопките на гробницата при Бузовград

Доц. Георги Нихризов започва разкопките на гробницата при Бузовград

Актуално
Доц. Нихризов разкопки гробница Бузовград

Доц. Георги Нихризов започва разкопките на гробницата при БузовградМинистерството на финансите преведе 350 000 лв. целеви средства за изготвяне на Общ устройствен план на Долината на тракийските царе, проектиране на защитните съоръжения на могилите Оструша, Хелвеция и Грифоните. Това е първата част от средствата, които отпуска държавата за проектиране и създаване на инфраструктура към трудно достъпните за туристи гробници.

50 000 лева са предвидени за археологически разкопки, консервация, експониране и социализация на тракийската гробница край с. Бузовград, община Казанлък. От утре, 2 октомври 2012 г., екип с ръководител доц. Георги Нихризов от Националния археологически институт с музей при БАН започва спасителните разкопки на надгробната могила със зидана тракийска гробница. Заместник-ръководител на екипа е археологът Меглена Първин от ИМ Искра – Казанлък. Община Казанлък, освен осигуреното финансиране на дейностите, оказва съдействие и при техническото им обезпечаване, съобщиха от пресцентъра.

Идеята на археолозите е с експонирането на новия паметник на тракийската цивилизация и включването му в туристическата карта на Долината, да се създаде уникален туристически комплекс между гробницата и древния мегалит Вратата на слънцето, използван от древните траки като светилище и обсерватория.

Още новини