Начало Новини Актуално Доц. Добринка Лолова: Полигон Змейово и Баритна мина обгазяват Стара Загора

Доц. Добринка Лолова: Полигон Змейово и Баритна мина обгазяват Стара Загора

Актуално

Независимият експерт по околна среда доц. Добринка Лолова представи Анализ на качеството на атмосферния въздух в област Стара Загора за периода 2006 - 2009 г., който предизвика противоречиви становища. Анализът е изготвен по поръчка на Гражданска инициатива за чист въздух, а трудът на експерта бил безвъзмезден. Обгазяванията в региона със серен диоксид, азотен диоксид и други вредни емисии, са болна тема за обществеността.

В продължение на 8 години се тиражират и обсъждат различни експертни мнения за източниците на обгазявания - военният полигон Змейово, енергийният комплекс Марица изток, автомобилният трафик и други, но хората не вярват.
Доц. Лолова е категорична, че атмосферният въздух на град Стара Загора се замърсява от 2002 г. от военен полигон Змейово, а впоследствие от 2008 и 2009 г.  - от Баритна мина и по конкретно от дейността на фирма Стройпроект, която има разрешения за търговия и съхранение на взривни вещества и за производство на противоградни ракети. Промишлено енергиен комплекс Марица изток основно град Гълъбово и по-малко Раднево.

Според директора на Регионалната инспекция по околна среда и води инж. Пенка Начева, анализът е неправилен, защото използваната методика е много повърхностна.
Той представлява опростенческо осредняване на данни, на база на което не могат да се направят каквито и да било изводи, още по-малко - тези, заяви инж. Начева.

Доц. Лолово потвърди, че не е използвала никаква методика, а данните от мониторните станции в областта. Също така била сигурна, че на военния полигон се утилизират боеприпаси, факт, който министерство на отбраната категорично отрича. За целта иска съвместна документна проверка с военния министър.
Той ще гледа документацията - на този ден и в този час какво се е взривявало, унищожавало, или утилизирало, меко казано, а пък аз ще му казвам по дати и часове какво е ставало, каза независимият експерт.
На анализа не може да се гледа еднозначно и областният управител на Стара Загора Йордан Николов ще го изпрати за експертно становище до ресорните министерства. Ако е от полигон Змейово - да си носят отговорност военните, ако не е от там, обаче, трябва да им се извиним, категоричен е той.

Междувременно стана ясно, че на 16 срещу 17 юли на частна бетонна площадка в района на бившия завод Агробиохим - два пъти са запалвани остатъчни количества сяра, което е причинило обгазяване на село Калитиново. Причините се изясняват. Областният управител не изключва това да е провокация.

 

Още новини