Начало Новини Актуално Доброволка от Литва помага на учениците от казанлъшкото село Крън

Доброволка от Литва помага на учениците от казанлъшкото село Крън

Актуално

Раминта Крисчунейта е доброволец от Литва. Тя разказва за работата си с децата от казанлъшкото село Крън и инициативите, които заедно са осъществили, за да могат малчуганите да се научат как да опазват по-чиста и здравословна околната среда.

Какво можем да направим от стари гуми?

Нагледен отговор на този въпрос в последните месеци дадоха доброволките от Корпуса на мира – Меган, към НЧ ”Цвятко Радойнов-1885” в с. Крън, и Раминта от Литва, към СНЦ „Младежки център за развитие – Взаимопомощ”, в тон с коледните празници и чудесата.

Запитани от „Меган“, децата от местния екоклуб в с. Крън дават положителен отговор, че ще помогнат да се изгради детска площадка от тях самите! Това е идея за място, където да се срещнат, играят и спортуват. Това са деца от трети до пети клас и те са научили в един урок за най-вредните отпадъци, отиващи на депо - автомобилните гуми (те са сред най-вредните и най-често срещани отпадъци навсякъде). Така децата бяха изправени пред предизвикателството да изградят площадка от гуми с люлка, като направят скици на това как те си я представят.

Хората от Крън трябва да са поласкани с това, че има доброволка от Корпуса на мира, по проект на Народно читалище „Цвятко Радойнов-1885”, която работи в интернационален екип от Сдружение „МЦР-Взаимопомощ”, с местната общност, интернационални доброволци и всеки, който иска да помага.
Идейното решение и развитие на „Искаш ли да играем?” започна през август 2010 г. и дава шанс на всеки, който иска да се учи по екологични въпроси, да използва различни инструменти и стари, и употребени отпадъци, да развие уменията си.
Площадката от гуми беше добра идея, защото не изисква толкова големи капиталовложения, като изградената от нови материали. Милиони износени гуми се хвърлят всяка година - защо да не ги използваме, за да направим нещо наше, площадка за игра на нашето бъдеще - ДЕЦАТА. Гумите са издражливи на удар и са добра идея за тяхната безопасна игра. Повечето от материалите, използвани за площадката, са дарения от местни бизнесмени, инструментите са дадени от местни хора, а помощниците доброволци, участвали в изграждането, са от Америка, Австрия, България, Франция, Германия и Литва. В начинанието се проведе и модно щоу от дрехи, направени от отпадъци, с дизайнерски решения на децата. Оползотвориха се множество найлонови торбички, стара хартия и картон, ПВЦ-бутилки, кутии от консерви и плодови сокове.
Площадката беше завършена и официалното й откриване ще бъде през пролетта на 2011-а, когато всичко ще се е раззеленило. Въпреки това, децата вече играят и се забавляват на нея. Коледа е и чудеса се случват, идват хора от различни страни в община Казанлък и я правят по привлекателна и мотивираща за младите хора.
Не е тайна, има много неща в сферата на опазване на околната среда, за които да работим в България. Това не може да се свърши само от един човек или от една организация, да се реши голям проблем като изменението в климата, замърсяването на водите, управление на отпадъците, но може поне да се замислим за това. Не трябва да се сещаме за тези проблеми само през април, когато е Денят на Земята!
Нека бъдем по-добри и да търсим начини да се амбицираме, да направим по-отговорни хората около нас. Например чрез многото интересни екологични, къси филмчета, кампании, рекламни клипове, които да накарат хората да са мотивирани да опазват околната среда.

Ето защо в Артклуб „Импулс” към СНЦ „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” се проведе и екологична вечер. Бяха включени множество късометражни екофилмчета, които са лесни за разбиране и гледане. Плануваме и създаването на вечери, посветени на чая, на хора, обичащи природата, както и изработка на някои по-сериозни филми за проблемите, свързани с опазване на околната среда и наболели за обществото проблеми.
Филмчетата са разработени от различни екологични организации, организации за защита на животните, рекламни агенции, независими организации, които просто искат да направят света по-добро и зелено място. Бяха засегнати въпроси, свързани с опазване на околната среда и как да се използва енергията целесъобразно, как да обичаме дърветата, а не само себе си, както и интересен филм за найлоновите торбички и как животните „пестят” енергията.
Не е трудно да се води екологосъобразен начин на живот - тези филмчета го показаха. По-здравословно е и забавно. Имаше и филми за въздуха, който дишаме, водата, която пием, земята, по която ходим, те не принадлежат само на нас и трябва да ги пазим повече.

Информация: вестник Новината, превод и редакция: Екип на МЦР Взаимопомощ

Още новини