Начало Новини Актуално Доброволци се грижат за Стария чинар в Стара Загора (видео)

Доброволци се грижат за Стария чинар в Стара Загора (видео)

Актуално

Стария чинар Бедечка

Представители на граждански организации и на бизнеса се включиха в почистването на района около Стария чинар в парк Бедечка в Стара Загора. Кампанията е финал на проекта Бъди модерен, бъди еко на Гражданско обединение Екоцентър Стара Загора, който е част от дарителската програма на Загорка АД. Създател на идеята да се облагороди района около чинара и дървото да се превърне в един от символите на Стара Загора е на Граждански клуб ЛИПА.

Това е първата ни стъпка към разработване на цялостна система в подкрепа на парковете в Стара Загора и съхраняването на дървесното разнообразие в тях, заяви Олег Стоилов, който е член на клуба и председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Стария чинар е на 680 години. Саниран е през 80-те години по проект на ландшафния архитект Тенко Дянков. Днес това величествено дърво, което е обявено за природен паметник, има нужда от дотълнителни грижи, защото е уникално и трябва да се запази, коментира арх. Дянков.

Под ръководството на специалисти от общината и с помощта на Нелсен Чистота бяха отстранени диворастящите храсти, които затваряха чинара. Доброволците събраха и много битови и строителни отпадъци в района. Внимателно беше почистена от бутилки и кутии и хралупата в ствола на дървото, тъй като беше използвана за контейнер за смет.

Обмисляме да поставим ограда, осветление и камери, за да предпазим дървото от вредни посегателства, но разчитаме и на отговорността на старозагорци. Недоброжелателите трудно можем да променим, но по-добре да бъдем повече хора с гражданска позиция, заяви Тони Куцаров - член на Граждански клуб ЛИПА и ръководител на Екоцентър - Стара Загора.

От Граждански клуб ЛИПА ще потърсят от общината съдействие за поставяне на кошчета или контейнери около Стария чинар и в парк Бедечка, за да подсещат хората, че това се местата за смет, а не тревните площи.

В почистването на района около Стария чинар активно участие взе екипът на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, членовете на Граждански клуб ЛИПА, служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите, Обществен дарителски фонд и др.

Клуб ЛИПА разкри и дарителска банкова сметка за събиране на средства за запазването на вековното дърво и превръщането на парка в туристическа атракция.

Обществен дарителски фонд - Стара Загора

Първа инвестиционна банка - Стара Загора

IBAN: BG58FINV915010BGN0BS7L

BIC: FINVBGSF

 

 

Венета Асенова

Още новини