Начало Новини Актуално Доброволчески отряд ще бори престъпността в Змейово

Доброволчески отряд ще бори престъпността в Змейово

Актуално

В старозагорското село Змейово ентусиасти сформираха първия в oбщината доброволчески отряд, който да съдейства на полицията в справянето й с престъпността. Начинанието стартира на общоселско събрание на 1 декември 2011 г. - съобщи заместник-кметът Никола Пеев.

- Събрахме се около 50 мъже и решихме единодушно да помогнем и на себе си, и на полицията, и със знанието на Общината. Целта е да се осигури респект и спокойствие на хората, като имаме гражданско присъствие в селото. Това значи групи от хора, напълно на доброволни начала, без никакво заплащане, да дежурят на всички уязвими места в селото. 40 са позиции, които ще се наблюдават - кражби на лично имущество, домови кражби, на кооперативно имущество, кражби от полските имоти и градините, черешите, орехите, лозята и пр. В село стават много неща, които остават ненаказани. Не е възможно патрулката да дойде в 23 часа, за да укроти развилнелите се пияни роми, да ги разгони и след два часа отново да се наложи да ги викаме. В Змейово има над 50 къщи, които след м. септември не се обитават. Собствениците им се прибират в града и когато се върнат напролет, заварват домовете си разбити и ограбени.

Кражбите на дървата е голям бич, пише вестник Старозагорски новини. Ромите не купуват дърва за огрев. Те непрекъснато секат дърва в гората. Виждаме ги денонощно, но никой не смее да се намеси. При такова присъствие ще се замислят дали ще слизат с натоварената каруца от гората. Желанието ни е тези групи да се движат и в най-неочаквано време да имаме присъствие, сподели кметът.

Действията на доброволческия отряд ще се състоят само в наблюдаване, констатиране, записване и викане на съответните органи на реда. Ако нарушенията са свързани с екологията - каквито в село има предостатъчно - хвърляне на боклуци, отпадни води и т.н., ще се вика екополицията. Идват, правят констатациите, а ние сме свидетели по актовете. Защото практиката показва, че докато дойдат, виновните са изчезнали и никой не желае да стане свидетел. За извършени престъпления ще викаме дежурната група от МВР, която ще пише актове, ще образува досъдебни постановления и пр., а ние сме свидетели, защото сме очевидци на деянието. Това искаме да направим, уточни Никола Пеев.
За реализиране на идеята вече са били проведени две срещи с шефовете на МВР и кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Освен това общинските съветници от ВМРО Николина Горова и Кристиян Петков са депозирали в местния парламент проект за Наредба за създаване на доброволни граждански формирования за опазване на обществения ред. Докато проектонаредбата стане факт, по Закона за опазване на селскостопанското имущество кметът на населеното място има възможност да създаде патрули за охрана на селскостопанското имущество, разбира се, със съгласието на полицията и на Общината.
Вече е създадено формирование от 14 човека. В началото на април т.г. от МВР ще извършат проучване на участниците, за да се констатира имат ли хората качества за подобна дейност. Одобрените ще изкарат и специализиран курс.
Населението на Змейово е към 800 човека, от които 200 са роми.

Още новини