Начало Новини Актуално Добри оценки на Стара Загора дадоха от Европейската комисия и Световната банка

Добри оценки на Стара Загора дадоха от Европейската комисия и Световната банка

Актуално
1среща ЕКСтара Загора получи добри оценки за развитието на икономиката, бизнеса и направените инвестиции от представители на Европейската комисия и Световната банка у нас по време на дискусията България през 2017 г.: възможности за растеж, която се проведе в областния град.
Много е окуражаващо да чуя какво се прави от ръководството на община Стара Загора по отношение на икономическото развитие на района. Като регионален представител на Световната банка в България, за мен е важно да осигуря пълен достъп на вашата страна до всички възможности, които банката предоставя. През миналата година разработихме нова стратегия и рамка за нашата съвместна работа, информира Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България.
По думите му, идеята на този документ, е да стимулира нарастването на производителността на работната сила в България от сегашните 3%, до 4-5% годишно, за да се приближи и достигне средното ниво на стандарта на живот вевропейските страни, в рамките на сегашното поколение.
Българите имат много високи очаквания – икономически възможности, добре платена работа, добро качество на публичните услуги, здравеопазването и образованието, върховенство на закона. Истинско предизвикателство за правителството, което и да е то, е да отговори на тях. През последните 2,5 години несъмнено беше постигнат голям напредък в страната. Направиха се конкретните стъпки за укрепване на банковия сектор. В резултат той е в много по-солидно състояние днес. Голям напредък има и в редица области, но разбира се, има какво още да се направи, заяви още Томпсън.

Той открои като добри постижения за общинското ръководство прилагането на Програмата за енергийна ефективност и инвестициите в сферата на образованието, които прави Общината.

Икономическият съветник в представителството на Европейската комисия у нас Георги Янакиев представи препоръките към България в рамките на Европейския семестър, по отношение на бизнеса, борбата със сивата икономика, недекларирания труд, събираемостта на данъците и социалния сектор. Единият от проблемите пред икономическото развитие на България е липсата на работна ръка и Европейската комисия препоръчва прилагане на активни политики за ангажиране на младите хора.
В Стара Загора има много инициативи за предоставяне на качествено образование на ромското население. Тук има добри практики, които могат да бъдат разпространении в други общини като добрия пример, за направеното тук, каза още Янакиев.
По време на дискусията беше откроен фактът, че България е една от страните, които най-много се възползват от инструментите за подпомагане на малкия и средния бизнес, а област Стара Загора е на второ място след София по използване на финансовите инстументи за стимулирането му.
Председателят на УС на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов сподели, че най-голямото предизвикателство пред бизнеса от региона и страната е сериозния недостиг на кадри за индустрията. Въпреки координираните действия на бизнеса, образованието и местните власти, този проблем се задълбочава. За да се справим с този проблем, според господин Стоилов, ще е необходимо целево съдействие от Европейския съюз, което да компенсира до някъде източването на човешки ресурси от страната ни.  
От името на общинското ръководство зам.-кметът Красимира Чахова приветства Тони Томпсън за първото му посещение в града и изрази надежда, че няма да бъде последно. Очаквам между нас да има много допирни точки и възможности за съвместно сътрудничество, каза още тя.
Директорът на Агенцията за регионално икономическо развитие д-р Румяна Грозева представи възможностите за внедряване на иновации на микро и малки фирми, развиващи дейност в селски общини. На форума, който се проведе в зала П.Р. Славейков на Община Стара Загора присъстваха още зам.-кметът Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, представители на общините от областта, работодателски и бизнес организации, неправителствения сектор.

Още новини