Начало Новини Актуално Добивът на дървесина от Държавните горски предприятия ще се увеличи с 10%

Добивът на дървесина от Държавните горски предприятия ще се увеличи с 10%

Актуално
10% увеличен дърводобив

Няма да има дефицит на дървата за огрев през този сезон. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на сечище-склад на Югозападното държавно горско предприятие – село Обел, Благоевградско. На срещата присъства и кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Наредил съм добивът на дърва за огрев за вътрешния пазар да бъде увеличен с 10%, което е около 500 000 кубика.

Това е огромно количество и трябва да задоволи напълно нуждите на хората, заяви министър Найденов, съобщиха от пресцентъра. За подготовката по изпълнението на тази процедура на Държавните горски предприятия ще им е необходимо време около месец, но това ще бъде факт преди края на месец септември. За да няма спекула, тази дървесина ще бъде разпределена по два начина. Единият е съществуващият от години начин, при който хората влизат в дадения им предварително терен в гората и сами си набавят дървесината, като цената е 12 лева за кубик.

Другият вариант е чрез списъци на населението, подготвени от кметовете на общините, които ще ги предават на горските предприятия. На едно домакинство се полагат до 10 кубика дърва, на цена около 35-40 лева за кубик от мястото в гората. Категорично няма  да допусна за тази цел горските да добиват обла дървесина. Ще ги изпратя в трудните места и на пожарите, каза още министър Найденов. За да бъдат улеснени допълнително хората, кметовете на населените места могат да организират транспорт с общински фирми, който да бъде на преференциални цени. По този начин цената малко ще се повиши, но въпреки това ще бъде по-ниска от досегашната, която е около 80 лева за кубик. Това е нещо ново, директна доставка до хората не е правена. уточни още той.

Предприех това посещение, за да мога да покажа на хората труднопроходимия път, лошата инфраструктура и условията, при които работят горските, за да могат хората да видят с очите си хода на работата и начина, по който се транспортират дървата от складовете в гората до домовете на хората, каза министър Найденов. Той припомни, че в годините назад не са правени нито пътища в горите, нито са се влагали някакви пари в подобряване на инфраструктурата.

С новия Закон за горите от 2011 г. се обособи фонд Инвенстиции, в който ще се заделят средства за горска инфраструктура. От бюджета за тази година са заделени 40 млн. лева за горски пътища. От другата година ще започне и закупуването на горска техника.

По време на своето посещение, министър Найденов взе участие в организирания от областния управител на Благоевград Костадин Хаджигаев Консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и  рибата. 

Още новини