Начало Новини Актуално До приеманитето на Национален план за възобновяемите енергийни източници няма да се разрешават проекти за вятърни и сол

До приеманитето на Национален план за възобновяемите енергийни източници няма да се разрешават проекти за вятърни и соларни централи

Актуално

Предлагаме временно спиране на одобрението на проекти в начална фаза за изграждането на вятърни и фотоволтаични централи. Това съобщи министър Нона Караджова на конференцията България преминава към нисковъглеродна икономика. Блокирането на нови проекти ще бъде до изготвянето на Националния план за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Министър Трайчо Трайков не уточни кога документът трябва да е готов, но по думите на екоминистъра Нона Караджова това трябва да стане до средата на следващата година. После на плана ще се прави екологична оценка. Тя ще забави още неговото реално действие, а това ще удължи и срока, в който ще бъде блокирано одобрението на нови проекти за вятърни и фотоволтаични централи, пише вестник Пари.

Засега двамата министри не можаха да кажат за колко нови проекта става дума. Според Трайков на практика и сега инвестициите в такива централи са блокирани, защото ЕРП-ата и НЕК ги бавят много преди да ги включат в енергийната мрежа.Няма да се спира започналото изграждане на такива централи, но ще се следи дали това се прави по екологосъобразен начин, каза Нона Караджова. Времето, в което няма да се одобряват нови централи, ще се използва да се установи колко действащи има, къде са те, с какви мощности са, както и колко са в процес на изграждане и т.н.

Използването на енергия от възобновяеми източници, въвеждане на био- и нанотехнологии в производството са едни от начините за преминаване към нисковъглеродна икономика, каза Костадинка Тодорова, експерт от енергийното министерство. Намаляването на вредните газове във въздуха и борбата с глобалното затопляне са основните цели на срещата в Копенхаген, която се провежда в момента.

България и още 7 държави са за намаляване на еми-сиите въглероден диоксид с 20% до 2020 г., каза министър Караджова. Развитите страни от ЕС обаче са настоявали за 30% сваляне на мръсните газове. Страната ни ще се съгласи да изпълни това, при условие че развитите страни поемат 25-40% свиване на емисиите си, каза Караджова. Според нея засега нямало протести от страна на бизнеса срещу 30-процентното намаление на мръсните газове. Все още било рано да се каже какви инвестиции в чисти производства трябва да направят компаниите, които изхвърлят големи количества въглероден диоксид, допълни Караджова.

Държавата обаче ще стимулира бизнеса към преминаване на по-екологично производство. Приходите от продажби на неизползвани квоти с мръсни газове ще се използват за финансиране на проекти, чиято цел е намаляване на въглеродния диоксид.
Схемата за това ще се изработва до края на 2010 г., уточни Караджова. По думите й се планира държавите от ЕС да дават грантове до 80% за малки и средни предприятия и до 40% на големи компании за намаляване на емисиите.
Освен това при процентното свиване на вредните емисии във въздуха трябва да се вземе предвид и БВП на страната ни, смята Караджова.

Според екоминистъра санирането на панелните жилища ще спести до 70% от използваната енергия от домакинствата, живеещи в тях. Това би довело до значителни икономии за семействата, твърди Караджова. За саниране на панелките обаче са нужни 2.5 млрд. EUR.

3-4 млрд. EUR ще са необходимите инвестиции, за да се изпълни условието 16% от консумираната енергия до 2020 г. да е от ВЕИ. Това съобщи Кенет Лефковиц от Американската търговска камара в България. По думите му основните пречки за вложенията във ВЕИ са няколко.
Заявленията за свързване с енергийната мрежа са повече, отколкото тя може да поеме, не се спазва Законът за ВЕИ за приоритетно присъединяване, има непрозрачно финансиране и непредвидимо ценообразуване от страна на ДКЕВР.

Още новини