Начало Новини Актуално До момента са картотекирани 350 незаконни ромски къщи в Стара Загора (видео)

До момента са картотекирани 350 незаконни ромски къщи в Стара Загора (видео)

Актуално

Картотекирани 350 незаконни ромски къщи Стара ЗагораНа 21 юли ще започне събарянето на незаконните къщи в ромския квартал Лозенец в Стара Загора и компромиси няма да има. Това заяви кметът Живко Тодоров. До момента са картотекирани 350 обекта, които ще бъдат поетапно отстранени. Сред тях са и 4 къщи с впечатляващо големи размери.

Голяма част от постройките са опасни за обитаване, по мнението на специалисти. След процеса на събаряне теренът ще бъде залесен и ще се монтира видеонаблюдение, за да се избегне ново застрояване, каза още кметът. В следващия програмен период Община Стара Загора ще кандидатства с проект за изграждане на канализация в кв. Лозенец и за подобряване на инфраструктурата.

Общината е изпратила писма до ОДМВР - Стара Загора и до жандармерията, за да се осигури необходимата охрана за спазване на обществения ред по време на събарянето на незаконните къщи, но все още няма официален отговор.

Отстраняването на постройките трябваше да стартира на 12 май, но Областна дирекция на МВР - Стара Загора изпрати до Общината писмо, с което осуети процеса.

Живко Тодоров призова обществеността да се обедини зад събарянето на незаконните къщи, за да се избегнат последици, като тези, които се случиха във Варна. Освен това не може да се толерират незаконни действия.

Още новини